Nederlanders hebben in de eerste negen maanden van 2024 voor bijna 31 miljoen euro aan middelen om af te vallen gekocht bij apotheken. Dat is meer dan in heel 2023.
Nederlanders geven meer geld uit aan afslankmiddelen
Volgens de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK), die de gegevens verzamelt, zijn de uitgaven 79 procent hoger dan in de eerste negen maanden van vorig jaar.
Stijgende uitgaven
Toen gaven mensen tot en met september ongeveer 17 miljoen euro uit aan de middelen. In de laatste maanden van het jaar steeg het bedrag naar zo’n 25 miljoen euro. In heel 2022 gaven mensen zo’n 12 miljoen euro uit.
De uitgaven stijgen snel. In 2020 werden geen gewichtsverminderende medicijnen verkocht. In 2021 ging het om een kleine hoeveelheid, die mensen zelf moesten betalen. Sinds 2022 vergoeden zorgverzekeraars sommige middelen tegen overgewicht. Volgens cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) had in 2023 16 procent van de bevolking van 20 jaar of ouder obesitas.
Ozempic
Van de 31 miljoen euro van dit jaar wordt voor het grootste deel vergoed. Mensen hebben ongeveer 8 miljoen euro uit eigen zak moeten betalen. Ook dat bedrag stijgt. Volgens SFK komt dat door middelen als semaglutide. Dat is de werkzame stof in onder meer Ozempic. Dit middel is goedgekeurd voor de behandeling van diabetes type 2, maar wordt in de praktijk ook veel gebruikt als afslankmiddel, ook al is het daar niet voor bedoeld.
Miljuschka Witzenhausen: 'Voor er Ozempic was, was de golf van zelfacceptatie een stuk groter'Lees ook