Automobilisten gaan er na een aanrijding steeds vaker vandoor zonder te stoppen voor een mogelijk slachtoffer of schade.
Dat zegt het Waarborgfonds Motorverkeer tegen De Telegraaf.
Doorrijders
Per dag zouden er gemiddeld vier automobilisten doorrijden na een ernstig verkeersongeluk waarbij gewonden of zelfs doden vallen. Uit cijfers van het Waarborgfonds Motorverkeer (WM) waren dat er in 2020 nog drie (3,3). Zij zijn gespecialiseerd in schade waarbij de veroorzaker onbekend is.
Soms melden de doorrijders zich later alsnog. Gebeurt dat niet binnen een week na het ongeval, dan gebeurt het volgens Bert Sonneveld, woordvoerder van WM, vaak helemaal niet meer. “Dat is onze ervaring. Natuurlijk zijn er altijd nog uitzonderingen”, laat hij optekenen door de Telegraaf.
Mogelijke redenen
De vraag is waarom mensen vluchten na het veroorzaken van een verkeersongeval en niet stoppen voor een eventueel slachtoffer. Volgens Sonneveld zijn er twee redenen. “Aan de ene kant kunnen ze in blinde paniek zijn geraakt en zijn ze naar huis gevlucht om onder hun bed te kruipen zodat het er niet meer is. Dan heb je ook nog de mensen die alcohol of drugs hebben gebruikt. Alcohol is na een tijdje niet meer te zien in het bloed.”
Gaat het om materiële schade, dan wordt er zelfs 118 keer per dag doorgereden. “Daarvan waren er in Nederland vorig jaar dik 44.000 aanrijdingen waarbij de dader niet stopte.”