Het woord ‘mol’ heeft dankzij het spelprogramma Wie is de Mol? in de afgelopen 25 jaar een nieuwe betekenis gekregen. Volgens Ton den Boon, hoofdredacteur van het Van Dale woordenboek, verwijst ‘mol’ naast een infiltrant nu ook naar iemand die actief saboteert. Dat vertelde hij in het NPO Radio 5-programma Volgspot.
'Wie is de Mol?' geeft het woord 'mol' een compleet nieuwe betekenis
Deze betekenis wordt ook toegevoegd aan de omschrijving van het woord in de Van Dale, bevestigt Den Boon.
Mol
“Mol heeft naast infiltrant ook het woord saboteur gekregen”, aldus Den Boon. De werkwoordsvariant is nog minder ingeburgerd. “De term ‘mollen’ als saboteren komt wel regelmatig voor, maar meestal in verband met de serie zelf”, legt de hoofdredacteur uit. “Maar misschien moeten we dan eerst nog 25 seizoenen erbij krijgen.”
Molloten
Den Boon constateert verder dat het woord ‘mol’ in de media “vooral in de eerste maanden van het jaar wordt gebruikt, als het programma wordt uitgezonden”. Het woord ‘molloten‘, dat wordt gebruikt voor fans van het programma, werd eerder al aan het woordenboek toegevoegd. “Fans willen het vast niet horen”, aldus de hoofdredacteur. “Maar als het programma in de toekomst ooit van de buis verdwijnt, dan verdwijnt dat woord sneller dan we nu kunnen vermoeden. Binnen twee, drie jaar zal het woord wegkwijnen.”
Winnaar Wie is de Mol? blij dat de geheimhouding nu voorbij is: 'Ik ben kapot'Lees ookSowieso vindt Den Boon dat Wie is de Mol? “voor een programma dat 25 seizoenen te zien was nog niet heel veel heeft opgeleverd qua taal”. Wel is de term ‘rood scherm’ meer ingeburgerd onder invloed van het AVROTROS-programma.
‘Wie is de Mol?’
Zaterdag 4 januari start het 25ste seizoen van Wie is de Mol? Presentator
Rik van de Westelaken lichtte eerder al een tipje van de sluier op over dit jubileumseizoen: “We beginnen meteen met een plottwist – die vergaande gevolgen heeft voor de Mol. Dat maakt dat ik waanzinnig veel zin heb om dit 25ste seizoen met Nederland te delen. Want dit… hebben we nog nooit gedaan.”