Tieten, kwarktassen, genotsheuvels, memmen, jetsers. Volgens schrijfster en columniste Stella Bergsma (51) zijn er weinig objecten waar zo’n lading omheen hangt. “Ik heb ze nou eenmaal en het spijt me heel erg”, opent ze haar Net5-special ‘Sorry voor de Tieten’.
Stella Bergsma onderzoekt tietentaboe in documentaire: 'Het is onze boerka geworden'
In de documentaire die woensdag verschijnt zoekt ze antwoord op de vraag: wat hebben onze borsten de mensheid ooit misdaan?
Tietcritici
‘Trek wat aan, slet, ordinair wijf, je bent onfatsoenlijk’. Het is een greep uit de reacties die Bergsma regelmatig ontvangt van tietcritici. Sinds vijf jaar ziet zij de reacties op haar borsten veranderen: “Vroeger was ‘bloot’ veel luchtiger. Nu is de sfeer omgeslagen. Het is onze boerka geworden.”
Ergens denkt de schrijfster dat haar leeftijd een rol speelt in deze verschuivende reacties: “Het komt misschien omdat ik ouder word. Daar worden mensen kwaaier van”, vertelt ze aan LINDA.nl.
Preutsheid
Maar ze ziet vooral de algehele sfeer rond bloot veranderen. Volgens haar spelen verschillende factoren een rol: de overgewaaide preutsheid uit Amerika, extreme religies die meer protesteren en de groeiende rechts-radicale groep.
Daarnaast wijst Bergsma op onze continue aanwezigheid op internet. “We kunnen elkaar de hele dag zien, waardoor je ook geconfronteerd wordt met dingen buiten jouw wereldbeeld. Ik ben vrij exhibitionistisch en ik begrijp dat er mensen zijn die dat vervelend vinden, maar ik zie internet als een publieke ruimte waar alles mag zijn. Ook borsten.”
Seks en bloot
Met haar documentaire hoopt Bergsma de ‘big deal’ rond borsten te verkleinen: “Ik wil dat mensen bloot vrolijker en luchtiger zien, door het blote lichaam niet zo te seksualiseren. Sex en bloot zijn niet hetzelfde. Het beeld van het vrouwenlichaam mag niet altijd seksueel zijn. Soms is het gewoon een manier om je kind te voeden.”
Het is niet haar bedoeling anderen op te dringen bloot rond te lopen: “Ik snap goed dat mensen anders zijn opgevoed en het anders beleven dan ik, maar ik wil laten zien dat deze optie er ook is. En dat het mogelijk is om het minder beladen te maken.”
Sorry voor de Tieten
In haar documentaire Sorry voor de Tieten gaat ze onder andere op zoek naar de vraag wat haar borsten voor haar betekenen. “Het is een deel van je identiteit en vrouwelijkheid. Ze voelen veilig, geborgen, zacht en lief.”
Voor haar staan borsten symbool voor iets groters. Vrouwen verbergen niet alleen hun lichaam, maar ook hun mening. “Dat we agressief doen over borsten zegt iets over de wereld waarin we leven en de manier waarop we met elkaar omgaan. Vrouwen met een grote mond krijgen meer haatberichten. Ik wil dat iedereen zich vrij kan uiten. Vooral vrouwen, jonge mensen en LHBTQ’ers. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat je met agressie een ander terug z’n hok instuurt?”
Sorry voor de Tieten wordt geproduceerd door Het Volk en is woensdag 23 maart om 20.30 uur te zien bij Net5 en op KIJK.nl.
Stella Bergsma onderzoekt taboe over borsten in tv-special 'Sorry voor de Tieten'Lees ook