Paul de Leeuw duikt in zijn familiegeschiedenis in ‘Verborgen Verleden’. Zijn oma Grietje De Leeuw-Van der Vorm leek uit een rijk geslacht te komen. En Paul weet dat er ook iets was met de Holland-Amerika Lijn en een schilderij in het Boijmans van Beuningen.
Paul de Leeuw ontdekt meer over oma in 'Verborgen Verleden': 'Familie sprak over de Holland-Amerika Lijn'
“Ik denk dat mijn oma tyfus veel geld had, maar dat we dat nooit hebben gemerkt”, grapt Paul.
Schilderij
Als kind ging Paul met zijn familie naar het museum Boijmans van Beuningen. Daar zou een schilderij hangen dat door de familie was geschonken. “Mijn moeder of vader of iemand in die zaal zei dan ‘Dat is van onze familie’. Dan stonden we bij dat schilderij te kijken van ‘O god dat hebben wij geschonken’.” Paul zou graag weten hoe dat zit. Hij denkt dat het terug te leiden is naar zijn oma De Leeuw-Van der Vorm.
“Ik heb altijd het gevoel dat mijn oma uit een heel rijk geslacht kwam”, zegt Paul lachend. Hij kent zijn oma als een streng gelovige vrouw. “Maar ze is volgens mij toch rijk. Ik zie ook auto’s voorbij komen in 1920. Nou dat was ook niet normaal, dan moet je toch ook wel van goede komaf zijn?” Oma liet niet zoveel van die achtergrond merken. “Ze wilde nooit Sinterklaas vieren, ze wilde nooit Kerst vieren. We namen haar altijd mee en onder de bessenjenever ging ze weer naar huis.”
Havenbaron
Onderweg in de auto naar de eerste afspraak, vlakbij het Boijmans van Beuningen, bedenkt Paul zich nog iets waar hij nieuwsgierig naar is. “Mijn familie had het ook vaak over de Holland-Amerika Lijn. Mijn vader heeft er ook gewerkt.” Historicus Ferrie Weeda is de archieven ingedoken en vertelt Paul dat een zoon van de familie Van der Vorm in de industriële revolutie naar Rotterdam was vertrokken om in de haven te werken.
Dat was Willem van der Vorm. “Hij heeft daarna heel snel carrière gemaakt”, zegt Weeda. “Willem die zou heel groot worden in Rotterdam.” Hij werkt zich op tot een van de havenbaronnen van Rotterdam. “Dan is hier de Wilhelminapier”, wijst Weeda aan. “Dat was natuurlijk het domein van de Holland-Amerika Lijn, maar dat werd het domein van Willem.” Willem van der Vorm heeft de lijn overgenomen. “Heeft hij die helemaal overgenomen?”, roept Paul verbaasd. Hij vindt het geweldig.
Kunst
Van der Vorm nam het begin jaren 30 over, toen het bedrijf het moeilijk had vanwege de crisis. “Onder zijn bewind is de Holland-Amerika Lijn uitgegroeid tot een van de meest rendabele bedrijven van Rotterdam”, zegt Weeda. “Hij wilde ook iets goed doen voor de stad”, begint de historicus. Van der Vorm verzamelde kunst en adviseerde bij aankopen. Een deel van die schilderijen heeft hij geschonken, ook heeft hij geld geschonken waarmee andere schilderijen aangekocht konden worden door het Boijmans van Beuningen.
Nu weet Paul wie Willem van der Vorm was, maar nog niet wat deze havenbaron met zijn oma te maken had. Het blijkt haar oom te zijn geweest. “Hij stierf kinderloos, maar zijn neven namen de Holland-Amerika Lijn over.” Op die manier kwam het geld dus in de familie. “De nichtjes hadden er dus helemaal niks mee te maken”, concludeert Paul over die overname als hij naar een oude foto kijkt.
Collega's blikken alvast terug op 60 jaar Paul de Leeuw: 'Hij maakt alles normaal'Lees ookEen deel van Paul zijn roots liggen zelfs in Turijn. De aflevering van Verborgen Verleden is hier terug te kijken!