Boven de rivieren snappen ze geen bal van het fenomeen carnaval. Om daar verandering in te brengen wordt de ultieme troef voor de toekomst van het volksfeest ingezet: oud-politicus Klaas Dijkhoff.
Want die traditie mag écht niet vergaan.
Functie elders
In Den Haag klonken al uitspraken als ‘verzet carnaval maar’, iets wat er bij Brabanders en Limburgers niet ingaat. Een derde van alle carnavalsvierders maakt zich dan ook zorgen om de toekomst van het feest.
Klaas Dijkhoff stond jarenlang bekend als de kroonprins van het Binnenhof en vormde al die tijd de brug tussen politiek Den Haag en Brabant. De oud-politicus is carnavaller in hart en nieren. Donderdag is hij officieel beëdigd met een kroonkurk op z’n hoofd.
Tekst gaat verder onder de foto.
Verplaatsen
Het onbegrip van politiek Den Haag over carnaval is al langer een veelgehoorde frustratie in Brabant en Limburg.
Het gebrek aan draagkracht in de politiek creëert onzekerheid volgens veel carnavalsvierders. Dat in 2023 nog werd gesuggereerd om carnaval te verplaatsen voor schooltoetsen, heeft daarbij niet geholpen.
“Er is werk aan de winkel. Sinds 2018, waarin maar liefst 170.000 mensen de petitie voor carnavalvrij ondertekenden, is er bar weinig veranderd. Carnaval wordt in vele steden en dorpen massaal gevierd. Het feest staat in het teken van verbinding en verbroedering met een rijke geschiedenis, die je niet zomaar over boord gooit”, aldus Dijkhoff over zijn benoeming.
“Verzet Carnaval maar”… hoorden we vorig jaar uit Den Haag. In sommige dingen zullen we elkaar nooit echt begrijpen…
Daarom halen we wat mij betreft de brug op en vieren we carnaval een week zonder Haags gedoe! 🥳https://t.co/DUcRp5nDla
Hij vervolgt: “Alleen komt die boodschap nog steeds niet aan in Den Haag. Tijd voor actie om op onze eigen wijze duidelijk te maken dat carnaval een volksfeest is dat je simpelweg niet zomaar verplaatst, bijvoorbeeld.”
Hieronder zie je de carnavalscampagne met Prins Klaas:
Pas de privacy manager instellingen aan om dit YouTube item te kunnen bekijken.