Margreet Spijker stelde afgelopen jaar de misstanden binnen het WNL aan de kaak. Maar dat heeft haar een hoop gekost.
Dat zegt ze in een interview met Margriet.
Margreet Spijker
In 2021 sprak ze er met collega’s al over: er zou een enorme angstcultuur heersen binnen de burelen van WNL. Ze constateerde dat er een enorme hiërarchie was, waarbij vooral jongere redacteuren het moesten verduren. “Dan zag ik weer zo’n wit getrokken bekkie dat was vernederd door een hogere baas.”
Ze maakte er binnen de organisatie ook melding van, maar dat had grote gevolgen. Ze verloor al haar journalistieke werk. Ze liet het daarop om allerlei redenen – waaronder inderdaad ook angst – gaan. Toen de misstanden dit jaar werden bekendgemaakt in een groot onderzoek door AD, besloot ze haar eigen ervaringen alsnog kenbaar te maken.
Kort geding
Maar toen bleek dat het rapport uiteindelijk weinig gevolgen had voor degenen over wie het ging, waaronder WNL-baas Bert Huisjes, besloot ze een kort geding aan te spannen, dat op 15 november zou dienen. Ze wilde daarmee onder meer bereiken dat het rapport openbaar zou worden gemaakt.
Het geding werd echter uitgesteld door de plotselinge dood van haar ex-partner. Het is nog niet bekend wanneer het alsnog zal plaatsvinden, maar in een terugblik op haar jaar, meldt Margreet dat ze ondanks alles blij is dat ze deze zaak heeft aangespannen. “Het voelt als een goedmaker naar collega’s. Jarenlang was ik te laf om iets te doen. Ik liet toe dat ze over mij en anderen heen walsten. Maar dit jaar ben ik zestig geworden en ik durf eindelijk degene te zijn die ik had willen zijn toen ik jonger was.”