Oud-Kamervoorzitter Khadija Arib reist in Verborgen Verleden naar Marokko om terug te gaan naar haar geboortedorp. Daar leert ze dat haar voorouders in de Sahara hebben gewoond en hoe zij leefden.
Khadija Arib reist naar de Sahara in 'Verborgen Verleden': 'Een ode aan mijn vader'
Op haar vijftiende kwam Arib naar Nederland vanuit Casablanca. Ze is geboren in het dorp Hedami. 44 jaar geleden overleed haar vader plotseling.
Sahara
Als Arib na het bezoek aan haar geboortedorp hoort dat haar voorouders uit de Sahara komen en dat zij daarheen gaat, kan ze het niet geloven. “Echt, meen je dat? Dat kan toch niet waar zijn”, zegt ze verrast een beetje emotioneel. “Poe, dit is wel ongelofelijk.” Ze heeft al veel familieleden ontmoet en zag dat het huis waar ze geboren is, er niet meer staat.
Na onderzoek bleek dat Aribs voorouders rondtrokken in de Sahara. Onderzoeksjournalist Samira heeft veel over de familiegeschiedenis van Arib gevonden, aan het einde van de reis krijgt de oud-politica nog een laatste brief van haar. “Het is niet niks dat je teruggaat naar het dorp waar je ouders en voorouders zijn geboren”, blikt Arib terug op de reis. “Dat doet iets met mij natuurlijk. Dat brengt ook veel naar boven. Het is als een reis in de tijd.”
DNA
Uit de brief blijkt dat de onderzoeksjournalist nog een laatste ontdekking met Arib wil delen. “Zoals je weet is er DNA-onderzoek gedaan. Naast een kleine Arabische en West-Afrikaanse verwantschap, overeenkomstig met de vermenging van stammen in dit gebied, toont de uitslag vooral aan hoe sterk je verbonden bent met Noord-Afrika en de Imazighen geschiedenis”, leest ze voor. Imazighen worden in Nederland ook wel Berbers genoemd.

“Het betekent ‘vrije mensen'”, leest ze verder. “Niet alleen jouw DNA vertelt dit verhaal, ook jouw achternaam.” Arib betekent buitenstaander of vreemdeling in het Tamazight, de taal van de Berbers. “Het is een prachtige ode aan jou en je nomadische voorouders, die ooit naar deze streek trokken. Jij draagt hun vrijheid, hun verhaal en hun geschiedenis met je mee.” Arib zet haar bril af. “Prachtig.”
Vader
“Dus ik ben een mengeling eigenlijk van West-Afrikaans, Arabisch en Tamazight, dus dat maakt het compleet.” Ze vindt de betekenis van haar naam en het volk, ‘vrije mensen’, heel mooi. “Dat was mijn vader ook en dat ben ik ook”, zegt Arib. “En ik hoop dat ik dat kan overdragen.”
“Door deze reis heb ik mijn vader beter leren kennen en het is ook heel mooi om te zien dat die familie een hele lange geschiedenis heeft. Dat ze eeuwen geleden als stam door het land getrokken zijn, het waren nomaden, overlevers. Op zoek naar geluk, op zoek naar een nieuwe toekomst. Het was zeer de moeite waard om dat te ontdekken.” Ze wil het verhaal zeker meegeven aan de komende generaties.
“Het was vooral ook een ode aan mijn vader. Ik weet zeker dat hij daar heel blij mee en is en dat hij er ook heel trots op is dat ik naar zijn geschiedenis op zoek ben gegaan.”
‘Verborgen Verleden’ terugkijken? Dat kan via NPO Start.
