TikTok is razend populair onder jongeren en de nieuwste trends schieten als paddestoelen uit de grond. Zo delen jongeren nu massaal de route die ze dagelijks afleggen van huis naar school.
Een trend die de nodige gevaren met zich meebrengt.
TikTok-trend
Bij de nieuwste TikTok-trend is het de bedoeling dat je je route van thuis naar school zorgvuldig uitstippelt via Google Earth. Dat gebeurt vrij gedetailleerd: het aantal kilometers is nauwkeurig te zien en ook de namen van gebouwen en straten zijn leesbaar. Sommige video’s hebben enkele tientallen likes. Andere duizenden.
Ook in de reacties zijn jongeren vrij open over hun woonplaats en de locatie van hun school. Het regent plaatsnamen en adressen.
Online veiligheid
Trends komen en gaan, maar in hoeverre brengt dit (online) veiligheid in gevaar? De trend viel ook Bamber Delver op, de directeur van de Nationale Academie voor Media en Maatschappij. “Ik heb een paar willekeurige jongeren gevraagd waarom ze meedoen aan deze trend”, vertelt hij. “Ze vinden het gewoon leuk. Het nut of de waarde ontbrak, ze willen puur de route laten zien.”
Maar de trend is volgens Delver wel degelijk zorgwekkend. “Jongeren hebben geen enkel benul van privacy. Niet, nul, niks. Jongeren van nu zijn zowel thuis als op school niet opgevoed met het feit dat privacy waarde heeft.” En dat is precies waar het op groter vlak mis gaat.
“Met de komst en de ontwikkeling van het internet, vergeten steeds meer mensen dat er zoiets als privacy bestaat. Dat er iets is wat anderen gewoonweg niet hoeven te weten. Dat jongeren hun route openbaar op TikTok delen, laat zien dat ze geen besef hebben dat de hele wereld mee kan kijken. Dat is zorgwekkend.”
Naast dat onze online gegevens de verdiensten van grote bedrijven zijn, kan het nog voor andere gevaren zorgen. “Het maakt je simpelweg kwetsbaar voor mensen die kwaad willen. En deze wereld kent heel kwaadaardige mensen”, aldus Delver.
Beschermen
Maar hoe kun je je kind behoeden voor dit soort trends? “Het heeft geen zin om ze het gebruik van social media te verbieden, daar gaan ze toch niet vanaf”, weet Delver. “Start het gesprek over privacy. Wat is van jullie als gezin? Wat is van je kind? Welke dingen hoeft een ander niet te weten? Het zal je verbazen, maar pubers hebben een hele lange lijst met dingen die anderen niet hoeven te weten.”
Delver tipt ook om samen na te gaan hoe jullie als gezin jullie privégegevens beschermen. “Je kinderen moeten uiteindelijk het belang inzien van privacy en dat doe je door open en nieuwsgierig vragen te stellen. Kinderen en jongeren moeten zich veilig voelen om met ouders in gesprek te gaan. Gun ze daarbij de kans om zichzelf te beschermen.”