Jeannot Peijen is de partner van de overleden verslaggever Ruud ten Wolde. In de uitzending van ‘Op 1’, die in het teken staat van de behandeling van kanker, pleit hij voor betere psychische ondersteuning.
Jeannot Peijen werkt namens Ruud ten Wolde aan meer psychische zorg bij kankerbehandeling
“Van de 124.000 kankerdiagnoses die er jaarlijks zijn, zijn er maar een kleine 4.000 jongvolwassenen die de ziekte krijgen”, vertelt Olga Husson. Zij doet onderzoek naar de psychische gevolgen van die diagnose.
Ruud ten Wolde
De aflevering van Op1 wordt opgenomen in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis. Een ziekenhuis speciaal voor de behandeling van kanker. Jeannot is hier vaak geweest met zijn geliefde Ruud ten Wolde, die eind vorig jaar overleed aan huidkanker. “Ik heb hier ook geslapen en in het restaurant zaten we vaak met de familie om te overleggen hoe het ging, we wachtten met elkaar bij de poli’s.”
“Het komt wel weer terug”, gaat Jeannot verder. “Ik ben op andere plekken misschien liever, maar het is wel een soort van thuisgevoel dat ze hier genereren. Dat is wel heel speciaal voor een ziekenhuis.” In het boek Ziek Gelukkig ging Ruud vooral in op het mentale aspect van zijn ziekte. Presentatrice Carrie ten Napel vraagt of ze die begeleiding hebben gemist in het hele traject.
Behandeling op maat
“Ik hoor net over behandelingen op maat voor de kanker, ik denk dat het ook belangrijk is dat een behandeling op maat komt voor het psychische aspect”, vertelt Jeannot. “Want je weet niet hoe lang je hebt. En soms is het juist na een goede uitslag spannend om weer terug te gaan de wijde wereld in. Hoe doe je dat dan weer en welke mensen ga je onder ogen zien?”
Hij vindt het heel belangrijk dat hier oog voor is tijdens en na de ziekte, als het weer beter gaat. “Vanuit daar zijn we ook een stichting gestart om dat gedachtegoed van Ruud voort te zetten. Stichting Ziek Gelukkig.” Een deel van de opbrengst wordt al gebruikt bij een project in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis. “Daarbij kijken we hoe de route naar de juiste contactpersonen kan worden gemaakt.”
Sporten
Jeannot vertelt dat Ruud die hulp voor zichzelf zocht. “Hij deed aan begeleide meditatie en ging ook sporten wanneer dat kon, bij fijne sportscholen.” Hij denkt dat het belangrijk is om die hulp niet alleen te zoeken bij het Antoni van Leeuwenhoek, maar juist ook daarbuiten. “Zodat je toch wel gelukkig door het leven kunt gaan.” Meerdere mensen aan tafel zijn het met Jeannot eens en er komt steeds meer aandacht voor dit aspect.
Chimène van Oosterhout miste zelf ook psychische begeleiding. Ze kreeg op haar 27ste te horen dat ze borstkanker had. “Toen werd mij verteld dat ik nooit kinderen kon krijgen, beide borsten geamputeerd moeten worden en ik nooit meer zou kunnen sporten door het okselkliertoilet en het oedeem dat ik zou krijgen. Ik heb die hele dag hier op de wc gezeten.” Ze dacht dat het nooit meer goed zou komen. Ook zij pakte zelf de draad weer op. “Ik heb toen ook echt gezegd: dit is keihard nieuws dat je gewoon niet zo kunt brengen.”
Ode aan overleden Ruud ten Wolde in 'Humberto': 'Hij was een charmante, lieve jongen'Lees ookKijk de thema-uitzending van Op1 in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis hier terug.