Schrijfster J.K. Rowling blijft achter haar omstreden uitspraken staan over transgenders, die ze een paar jaar geleden deed op Twitter.
Dat zegt de Britse in de vijfde aflevering van de podcast The Witch Trials of J.K. Rowling.
J.K. Rowling
De Harry Potter-auteur bekritiseerde in juni 2020 op Twitter een artikel waarin de omschrijving ‘mensen die menstrueren’ voorkwam. Ze schreef dat daar toch een woord voor was, doelend op vrouwen.
Twitteraars lieten direct weten dat transgenders ook kunnen menstrueren en noemen Rowlings woorden ’transfoob’. Daarop plaatst Rowling een nieuwe serie tweets over haar interpretatie van het begrip ‘sekse’. Zo vindt ze dat ‘het uitwissen van het concept sekse het vermogen van velen weghaalt om inhoudelijk na te denken over hun leven’.
Tekst gaat verder onder de tweet…
‘People who menstruate.’ I’m sure there used to be a word for those people. Someone help me out. Wumben? Wimpund? Woomud?
Opinion: Creating a more equal post-COVID-19 world for people who menstruate https://t.co/cVpZxG7gaA
Rowling blijft daarbij benadrukken dat ze niks tegen transgenders heeft. “Ik zou achter jullie staan als jullie gediscrimineerd worden omdat jullie transgender zijn. Maar aan de andere kant is mijn leven gevormd door vrouwelijk te zijn. Ik geloof niet dat het hatelijk is om dat te zeggen.”
Anno 2023 heeft Rowling geen spijt van haar tweet. “Ik sta achter elk woord dat ik toen schreef”, aldus de schrijfster in de podcast. “Maar ik moet zeggen, veel Potter-fans stonden toen ook achter me. Velen van hen waren dankbaar voor wat ik zei.”
In de eerste aflevering van de podcast zei Rowling nog dat ze verkeerd begrepen was en dat ze niemand van streek wilde maken. In aflevering vijf zegt de schrijfster dat de opmerking voortkwam uit haar eigen woede op een artikel met in de kop de term ‘mensen die menstrueren’.
“Ik zag dat als een grote ongelijkheid en iets als mensen die vrouwen de mond probeerden te snoeren”, zegt Rowling. “Ik was boos, ik was onbezonnen. Was het mijn doel om een bom te droppen? Nee. Ik probeerde juist mijn eigen woede te bedwingen. En zo ontstond het.”
Kritiek
Het bleef niet alleen bij kritiek op sociale media. Een Britse middelbare school dat een gebouw had vernoemd naar de auteur, heeft de locatie een andere naam gegeven. Dit deden ze na verzoeken van personeel en leerlingen die het niet eens waren met de uitspraken van de Harry Potter-auteur.
Poetin vergeleek haar onlangs nog met zijn eigen land, Rusland. In een speech vergeleek de Russische president haar ‘aangetaste status’ met die van Rusland, want ook Poetins land is ‘gecanceld’ door het Westen – aldus Poetin. Van deze vergelijking was Rowling niet gediend.