De tv-uitzendingen op de actiedag van Giro555 voor het Midden-Oosten worden woensdag gepresenteerd door Herman van der Zandt, Renze Klamer en Tooske Ragas.
Dat laat een woordvoerder van de NPO weten.
De tv-uitzendingen op de actiedag van Giro555 voor het Midden-Oosten worden woensdag gepresenteerd door Herman van der Zandt, Renze Klamer en Tooske Ragas.
Dat laat een woordvoerder van de NPO weten.
Woensdag verzorgt het trio op NPO 1 gedurende de hele dag nieuwsupdates vanuit Beeld & Geluid in Hilversum. Ook schakelen ze met liveprogramma’s op NPO 1, RTL 4 en SBS6. Om 20.25 uur en 23.00 uur zijn er twee langere momenten op NPO 1, RTL 4 en SBS6. Tijdens deze updates wordt er ook een tussenstand gegeven van het tot dan toe opgehaalde bedrag.
Ook op de publieke radiozenders zijn geregeld korte nieuwsupdates vanuit Beeld & Geluid te horen. De presentatoren daarvan zijn Evelien de Bruijn, Ron Kas en Jan van Poppel. Er is geen groot tv-programma rondom de actie. Wel wordt ’s avonds op NPO 2 het BNNVARA-programma Brug over de Breuklijn II uitgezonden. Daarvoor reisden columnist en auteur Natascha van Weezel en programmamaker Sinan Can af naar Israël.
Met de actiedag wil Giro555 aandacht vragen voor “alle slachtoffers van het escalerende geweld in het Midden-Oosten“. Volgens de organisaties hebben honderdduizenden mensen in Libanon, Gaza, de Westelijke Jordaanoever, Israël en Syrië dringend humanitaire hulp nodig om te overleven.
Er was de afgelopen dagen nogal wat om de hulpactie te doen. Zo was er onduidelijkheid rondom de verdeelsleutel. Ook waren de omroepen die meedoen het oneens over of er een deel van het opgehaalde geld naar Israël zou moeten gaan, en zo ja: hoeveel dan. De Telegraaf meldde donderdag dat het geld als volgt zou worden verdeeld: 60 procent voor Gaza, 35 procent voor Libanon en 5 procent voor Israël. Sommige omroepen zouden vinden dat er een groter deel van het geld naar Israël moet en anderen vinden juist weer dat er helemaal niks naar het land moet.
De stichting samenwerkende hulporganisaties (SHO) kon die verdeling niet bevestigen, omdat de hulpvraag steeds verandert. “We volgen de ontwikkelingen rondom het conflict in het Midden-Oosten nauwgezet en besluiten op basis van de actuele nood waar het geld heengaat. Duidelijk is dat dit in elk geval in Libanon, Gaza, Westelijke Jordaanoever, Syrië en Israël zal zijn, omdat in al deze gebieden mensen hulp nodig hebben”, aldus de stichting.
Drie verschillende perspectieven: dít is er aan de hand in Israël en de Palestijnse gebiedenLees ookHarm Goossens, directeur van het Rode Kruis en actievoorzitter van Giro555, wil niet dat polarisatie de hulpactie voor slachtoffers van het conflict in het Midden-Oosten ondermijnt. Dat zei hij zondagavond tegen Nieuwsuur. Hij stelt dat de discussie over het conflict gedomineerd wordt door de buitenste kanten.
Goossens bestrijdt de verwijten over en weer dat de opbrengst gaat naar de strijdende partijen. “Het is absoluut niet waar dat het geld gaat naar Israël, Hamas of Hezbollah. Wij helpen alle mensen in nood. Discussie over de situatie is absoluut goed, dat speelt bij ons ook. We willen de discussie bij het conflict wegtrekken, want het gaat uiteindelijk om al die mensen in nood.” Goossens wil niet dat donateurs kunnen kiezen waar hun geld naartoe gaat. “Wij zijn een humanitaire hulporganisatie. Ons principe zal altijd zijn, dat we er voor iedereen zijn. We zijn er voor iedereen waar dan ook, en die zullen we helpen.”
Het gironummer 716 van het Rode Kruis voor slachtoffers van oorlogsgeweld in het Midden-Oosten blijft open. De inkomsten hiervan gaan naar de actie Giro555 van de samenwerkende hulporganisaties, meldt een woordvoerster van het Rode Kruis. Volgens haar was vorige week nog niet bekend dat er een Giro555-actie zou komen. De organisaties achter Giro555 zijn CARE Nederland, Cordaid, Kerk in Actie, het Nederlandse Rode Kruis, Oxfam Novib, Plan International, Stichting Vluchteling, Terre des Hommes, UNICEF Nederland en World Vision.
Tijdens de vorige actiedag van Giro555, vorig jaar voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië, was er wel een speciale tv-show. De presentatie daarvan was in handen van Chantal Janzen. Jeroen Pauw en Eva Jinek voerden in de studio gesprekken met gasten.