Elon Musk is na een miljardendeal de nieuwe eigenaar van Twitter. En dat betekent dat er – hoogstwaarschijnlijk – het een en ander gaat veranderen op het sociale platform.
Welke gevolgen heeft dat voor de gebruikers?
Elon Musk is na een miljardendeal de nieuwe eigenaar van Twitter. En dat betekent dat er – hoogstwaarschijnlijk – het een en ander gaat veranderen op het sociale platform.
Welke gevolgen heeft dat voor de gebruikers?
Elon Musk krijgt zeggenschap over Twitter. In vergelijking met Instagram en Facebook een klein social media platform, dat vanwege actieve politici en journalisten toch invloedrijk is. Het lot van het medium ligt nu in handen van een succesvolle, machtige én onvoorspelbare man. Zijn plannen zouden grote gevolgen kunnen hebben.
Binnen elf dagen deed Musk een bod en werd er een deal gesloten. Twitter is ondanks een invloedrijke positie nooit financieel succesvol geworden. Daarbij was Musk waarschijnlijk de enige serieuze koper, wat maakt dat Twitter geen andere keus had.
Musk is zelf een fervent Twitteraar en heeft zijn kritiek op het platform nooit onder banken of stoelen geschoven. Het moet anders volgens de rijkste man op aarde en daar had hij maar liefst 44 miljard dollar (zo’n 41 miljard euro) voor over.
Met de overname van het bekende medium is Musk niet uit op poen. “Geld interesseert me niet”, zei hij in een interview met TED. De motivatie achter de deal behelst grotere doelen. Zo is het platform volgens Musk belangrijk voor “de toekomst van de menselijke beschaving”.
Zijn plannen zijn tot nu toe nog vaag, maar dit is wat we al wél weten:
Musk is groot voorstander van vrijheid van meningsuiting. Op Twitter noemt hij dit “het fundament van een functionerende democratie”. Maar het platform zou volgens hem de vrijheid van meningsuiting nu juist te veel beperken. Om daar een stokje voor te steken, wil Musk een minder streng moderatiebeleid doorvoeren.
Dat moet leiden tot een openlijk debat op het platform, dat Musk vergelijkt met een openbaar dorpsplein waar iedereen zijn mening moet kunnen geven.
Musk wil de mogelijkheid realiseren om een verstuurde tweet aan te passen. Deze functie wordt na plaatsing maar voor een beperkte tijd bruikbaar. Daarbij wil de Tesla-baas een link toevoegen die de verandering weergeeft. Zo kan de nieuwe functie minder makkelijk misbruikt worden. Twitter zegt zelf ook al een tijd aan een bewerkknop te werken.
Volgens Musk heeft Twitter een grote invloed op het publieke debat. Daarom wil hij het algoritme van het bedrijf open-source maken. Het algoritme bepaalt welke tweets veel aandacht krijgen en welke minder. Door dat openbaar te maken zou iedereen kunnen zien hoe het werkt. Maar hoe dat in de praktijk precies moet gaan, is nog onduidelijk.
Publieke personen, zoals politici en beroemdheden, krijgen vaak een blauw vinkje om aan te tonen dat zij geverifieerd zijn. Zodra Musk met de scepter gaat zwaaien, krijgt iedereen die gebruik maakt van de betaalde versie van Twitter (Twitter Blue) een blauw vinkje.
Daarmee wil Musk voorkomen dat bijvoorbeeld bots of verbannen personen zomaar weer een account aan kunnen maken. Door mensen te verifiëren en aan te tonen dat ze een echt persoon zijn, hoopt Musk dat bots en trolls verleden tijd worden.
Wat betekent dit allemaal voor Twitter-gebruikers? “Musk wil een vrije menings-alternatief lanceren, waarbij veel mensen die van het platform worden gesmeten omdat ze verkeerde dingen zeggen opnieuw naar het platform terugkeren”, zegt interneteconoom Olivier Braet tegen VRT.
Echter vrezen critici, tegenstanders en mensenrechtenorganisaties dat Musks plannen juist voor een toename aan fake news en desinformatie zorgen. Dat zou betekenen dat gebruikers alerter moeten zijn op de informatie die ze consumeren. Toch denkt Braet niet dat Musk de huidige regelgeving overboord zal gooien en haatzaaierij zal dogen.
Wat voor vorm dit alles gaat krijgen, blijft nog gissen. Musk heeft echter wel al aangegeven dat hij geen vertrouwen heeft in het dagelijkse bestuur van Twitter. Dat zou betekenen dat de huidige topman van Twitter zijn biezen mag pakken zodra de deal rond is. Maar of Musk dan ook daadwerkelijk zélf met de scepter gaat zwaaien, moet nog blijken.
Medeoprichter Twitter over overname door Musk: 'Enige oplossing'Lees ook