In ‘Laat oorlog geen generaties duren’ gaat Hanneke Groenteman met presentatrice en cabaretière Debby Petter in gesprek over wat haar Joodse moeder meemaakte in de Tweede Wereldoorlog. Dit heeft ook op haar leven invloed gehad.
Debby Petter vertelt verhaal van haar moeder in 'Laat oorlog geen generaties duren'
Ook de dochter van Debby Petter, Sterre Nelis, zit bij Groenteman aan tafel. Ook zij merkt dat het trauma doorgegeven wordt.
Oorlog
De moeder van Debby Petter is Hélène Egger. Zij overleefde als enige uit haar gezin de oorlog. Petter schreef een boek over het verhaal van haar moeder, maar dit verhaal bleef lang onverteld. “Toen ze uit de oorlog kwam, was ze een apathisch meisje”, vertelt Petter. “Ze heeft haar school afgemaakt, maar daar weet ze niks meer van.” Egger ging in de zorg werken en trouwde met een niet-Joodse man.
Groenteman vraagt Petter wat zij mee heeft gekregen van dit verleden in haar jeugd. Petter heeft warme herinneringen aan haar jeugd. Over de vreselijke dingen die haar moeder mee had gemaakt in de oorlog, ging het thuis nooit. Petter kon haar moeder alles vertellen wat haar dwars zat, maar niet alles vragen. “Alles wat ik over haar vroeg, over haar leven, daar antwoordde ze niet of nauwelijks op.”
Poesiealbum
Petter heeft daar ook een voorbeeld van. “Als kind heb ik een keer een poesiealbum in de linnenkast van mijn ouders gevonden en daar stonden allemaal namen in die ik niet kende”, vertelt ze. “Mijn moeder stond in de keuken aardappels te schillen en ik kwam met dat albumpje de keuken in en ik zeg: ‘Mam, wat is dat? Wie zijn dat allemaal, die namen die erin staan?'”
“Toen keek ze om en schrok ze”, zegt Petter. “En zei ze: ‘Leg maar even weg en kom eventjes die aardappels schillen.'” Ik heb haar toen geholpen en toen ik omkeek was dat boekje weg.” Ook tijdens Dodenherdenking zei haar moeder niets. Vlak voor het huis waar ze woonden, was een herdenking. Haar moeder keek ernaar door het raam. “Mijn moeder stond dan echt kaarsrecht en die bewoog bijna niet.”
Dat beeld is haar altijd bijgebleven. “Later begreep ik pas, dat dat natuurlijk verschrikkelijke momenten voor haar waren.”
Kijk Laat oorlog geen generaties duren van de EO hier terug.