In de echo van MH17 doen nabestaanden van de slachtoffers van de vliegtuigramp hun verhaal. Yolanda de Vos verloor haar 18-jarige zoon Maarten.
Om hem en de andere passagiers te herdenken, verzorgt ze elke week het Nationaal Monument MH17.
De echo van MH17
“Eén keer in de week, op de maandagavond, dan zijn we met een volle ploeg hier bezig voor ze”, legt Yolanda uit. Ze maaien dan het gras, maken de naambordjes vrij en schoon, wieden onkruid, harken de paden en snoeien de bomen. “Als we hier zijn met de hele ploeg, dat zijn ook allemaal vrienden geworden, dan voelt dat heel goed.”
Yolanda eert haar eigen zoon en staat stil bij de andere slachtoffers en hun nabestaanden. “We zien alle naambordjes en zo voelt het ook alsof we het hele vliegtuig iedere week een groet brengen en dan heb je toch een heel mooi gevoel van: ‘Maarten, jongen, we zijn er niet alleen voor jou, maar ook voor het hele vliegtuig.'”
Veerkracht
Bij het naambordje van Yolanda’s zoon hangt ook een foto van hem. “Achttien jaar, nog veel te jong. Ze zeggen weleens: engelen op aarde, maar hij was wel een soort engel. Heel integer, sociaal en behulpzaam”, beschrijft ze Maarten liefdevol.
“Als ik aan die tien jaar denk, dan is het als gisteren.” Yolanda raakt geëmotioneerd. “Tien jaar is gewoon niets. Het is maar wat de mens ervan maakt. Tien jaar, één jaar, twee jaar, drie jaar. Het is gewoon iedere dag. Je staat ermee op en je gaat ermee naar bed en meer kan ik er niet van maken.”
Het doet haar goed om op de begraafplaats bezig te zijn. “Om hier door mijn knieën naar beneden te zakken voor ieder slachtoffer, even de naam noemen en dan het mooi maken en dan zo vanuit de knieën weer omhoog en dan denk ik: ‘Ja, we gaan weer door. Dat is de veerkracht.'”
In de gelijknamige KRO-NCRV podcast geeft Herman van der Zandt met nabestaanden context en duiding bij vier cruciale MH17 momenten. De podcast is te beluisteren via NPO Luister en de bekende podcastkanalen. Alle afleveringen van De echo van MH17 kijk je hier terug.