Vorig jaar zijn wereldwijd meer dan 140.000 mensen gestorven aan de mazelen, een ziekte die vooral baby’s en jonge kinderen treft.
Het sterfte-aantal ligt vijftien procent hoger dan in 2017, blijkt uit cijfers van de organisatie.
Mazelen
Zo zijn in Congo al zeker vijfduizend mensen dit jaar overleden aan de mazelen. De besmettelijke ziekte heeft zich volgens de Wereldgezondheidsorganisatie verspreid over alle provincies van het Afrikaanse land, dat ook gebukt gaat onder een dodelijke uitbraak van ebola. In het land vindt op dit moment de grootste mazelenepidemie ter wereld plaats.
Naast Congo zijn ook Liberia, Madagaskar, Somalië en Oekraïne zwaar getroffen. Bijna de helft van alle besmettingen wereldwijd waren in deze vijf landen. Vooral baby’s en jonge kinderen zijn het slachtoffer. Ook als ze de ziekte overleven, blijven ze soms last houden van de gevolgen. Zo kunnen ze problemen krijgen met hun afweersysteem, hersenschade oplopen of zelfs blind worden.
Vaccineren
De epidemie wordt verergerd door de lage vaccinatiegraad en ondervoeding, stelt de WHO. Een grootschalige vaccinatiecampagne moet nu helpen de verspreiding van de besmettelijke ziekte een halt toe te roepen. WHO-topman Ghebreyesus spreekt van “collectief falen bij de bescherming van de kwetsbaarste kinderen”. Hij noemt het schandalig dat zoveel kinderen overlijden terwijl een vaccin de ziekte kan voorkomen.
Ook in Nederland neemt het aantal besmettingen toe. In de eerste helft van dit jaar kregen ongeveer veertig mensen de ziekte, aldus het RIVM. Dat getal lag eerder lager: vorig jaar waren er 28 besmettingen, en in de jaren daarvoor gemiddeld tien tot twintig.