Uit het onderzoek ‘Bloedserieus’ blijkt dat negen procent van de meisjes en jonge vrouwen tussen de 12 en 25 jaar in Nederland het zich soms niet kan veroorloven om tampons en maandverband te kopen.
Marly* (18) is er daar helaas één van.
Uitkering
Met een moeder die afgekeurd is en een kleine uitkering krijgt, is het voor Marly niet altijd mogelijk om menstruatieproducten te kopen. Als ze bij haar vader is, dan is er wel geld voor. Maar als haar moeder of Marly zelf ongesteld zijn, dan moeten in de supermarkt keuzes gemaakt worden.
Maandverband
“Als mijn moeder of ik ongesteld moeten worden, dan moet zij in de winkel keuzes maken. Of ze bijvoorbeeld een pak drinken koopt of maandverband”, vertelt ze. “En áls ze het geld heeft om maandverband te kopen, dan koopt ze natuurlijk het goedkoopste. Helaas krijg ik daar wondjes van. Dus moet ze nog meer besparen op andere producten om de duurdere merken te kunnen aanschaffen.”
Is er zelfs dan geen geld voor maandverband, dan gaan Marly en haar moeder langs bij vrienden. Of ze kloppen bij opa en oma aan in de hoop dat zij wat op voorraad hebben liggen. “Dat is heel beschamend om te doen, dus probeer ik mijn moeder zo goed mogelijk te helpen. Dan koop ik maandverband van mijn zakgeld of werkgeld.”
Vader
Vanwege het coronavirus is Marly nu helaas haar baantje in de horeca kwijtgeraakt. “Mijn vader heeft gelukkig een baan. Dus als ik na school naar mijn moeder toe ga probeer ik vanuit zijn huis genoeg spullen mee te nemen, ook voor haar. Het is gewoon heel moeilijk.”
*Deze naam is gefingeerd. Marly’s echte naam is bekend bij de redactie.