Het bedrijf Cambridge Analytica – dat data inzet voor marketingcampagnes – wordt ervan beschuldigd in het geheim de persoonlijke gegevens van vijftig miljoen (!) Facebookleden te hebben gebruikt. Dat bracht The New York Times afgelopen weekend naar buiten. Zij kregen een bedrijfsmail onder ogen en spraken een voormalig werknemer van het bedrijf. De krant spreekt van ‘een van de grootste datalekken in de geschiedenis van social media’.
‘Geen datalek’
Maar dat is het niet, volgens Facebook. ‘De bewering dat dit een datalek is, is volledig onjuist. Mensen hebben bewust hun informatie verstrekt, er zijn geen systemen geïnfiltreerd en er zijn geen wachtwoorden of gevoelige informatie gestolen of gehackt’, liet het platform in een verklaring weten. Datalek of niet, de gehele situatie wordt nu omschreven als het ‘Facebookschandaal’. Tijd voor Mark Zuckerberg om uit te leggen hoe het nu precies zit.
Verhoor
Dat gaat waarschijnlijk gebeuren tijdens een verhoor. Zowel Amerikaanse als Europese volksvertegenwoordigers willen Zuckerberg uithoren over het schandaal. “Het korte antwoord is dat ik het graag zou doen als dat het juiste is”, reageerde Zuckerberg op het verzoek, en voegde eraan toe dat Facebook iemand zal sturen met de meeste kennis van zaken. “Als ik dat ben, dan ga ik graag. Dit was een grote schending van het vertrouwen en het spijt me dat dit is gebeurd”, laat de oprichter weten.
Fout
Volgens Zuckerberg was het tevens een fout om Cambridge Analytica te vertrouwen dat het bedrijf de data van Facebookgebruikers zou verwijderen. De klokkenluider die het schandaal naar buiten bracht is ook bereid te getuigen.