Premier Mark Rutte gaat kijken of er volgend jaar eenmalig extra geld beschikbaar is om het lerarentekort aan te pakken. Dat maakt de premier donderdag bekend bij de Algemene Politieke Beschouwingen.
Rutte wil eenmalig extra geld vrijmaken om lerarentekort terug te dringen
Rutte wil wel dat er eerst een CAO voor het onderwijs komt, voordat hij extra geld vrijmaakt.
Lerarentekort
De salarissen van leraren zijn een belangrijk thema bij de Algemene Politieke Beschouwingen, het debat over de Prinsjesdag-plannen. De linkse oppositie vraagt om meer geld om het lerarentekort op te lossen. Een hoger salaris zou het beroep van leraar aantrekkelijker maken, zegt de oppositie. Rutte heeft toegezegd daarnaar te gaan kijken, al wil hij niets kwijt over het bedrag dat hij eventueel vrijmaakt.
Akkoord
Maar voor wat hoort wat, want Rutte wil dat schoolbesturen en leraren wél eerst tot een CAO-akkoord komen. “We zien dit als chantage”, zegt de Algemene Onderwijsbond tegen RTL Nieuws. Door de grote werkdruk in het onderwijs zou het juist moeilijk zijn om tot een akkoord te komen. Rutte ziet dat anders: “Als het lerarentekort voor iedereen deze hoge urgentie heeft, dan is het ook logisch dat nu het geld voor deze sector niet op de plank blijft liggen.”
Lees ook
Noodscenario: kinderen pas met 5 jaar naar de basisschool door lerarentekort
‘Belangrijke doorbraak’
De linkse oppositie lijkt tevreden met de toezegging van Rutte. Lodewijk Asscher noemt het een “belangrijke doorbraak”. Volgens de fractievoorzitter van de PvdA moet er ruim een half miljard bij om de problemen op te kunnen lossen. Jesse Klaver (GroenLinks) is ook blij met het extra geld, maar vindt dat die toezegging niet aan de CAO gekoppeld moet worden. Rutte blijft echter vasthouden aan deze eis.