Toen Marjolein vlak na de geboorte van haar gezonde dochter Tess nog op een roze wolk leefde, kreeg ze de schrik van haar leven. Tess werd ziek. Het bleek kinkhoest.
Al snel ging het helemaal mis. Aan EenVandaag vertelt ze haar verhaal.
Kinkhoest
Drie weken na de bevalling begon Tess te hoesten en dronk ze minder. Die hoestbuien waren soms zo heftig, dat ze blauw aanliep. Het meisje werd met spoed opgenomen en moest in het ziekenhuis testen ondergaan. De uitslag bevestigde waar de artsen al bang voor waren: Tess had kinkhoest.
Levensgevaarlijk bij baby’s
Kinkhoest bij baby’s is levensgevaarlijk omdat baby’s niet in staat zijn hun luchtwegen schoon te hoesten. Dat was ook bij Tess zo: ze overleefde het niet. “De artsen konden niks meer voor haar doen. Ze adviseerden ons haar van de beademing af te halen”, vertelt Marjolein. Een paar dagen na haar ziekenhuisopname volgden de ouders van Tess dat advies op. “We hebben haar laten gaan.”
‘Vraag om een vaccinatie’
Marjolein wil andere vrouwen met haar verdrietige verhaal waarschuwen. Zwangere vrouwen kunnen een kinkhoestprik krijgen – het kind is dan in de twee maanden na de geboorte beschermd tegen kinkhoest – maar dat weten veel vrouwen niet. Vanaf eind 2019 wordt de prik standaard aangeboden, maar vrouwen moeten er momenteel nog zelf om vragen. En dat gebeurt dus vaak niet.