Biologisch en lokaal geproduceerd voedsel eten is hip, maar niet altijd beter voor het klimaat, zo betoogt de Duitse wiskundige Manuel Klarmann.
In een interview met 360 Magazine legt hij uit hoe dat zit.
Voedselproductie
De productie van voedsel is wereldwijd verantwoordelijk voor één derde van alle broeikasgassen. Die uitstoot heeft een enorme impact op het milieu en beïnvloedt het klimaat. De reden dat biologische en regionale producten als duurzaam worden beschouwd, zit ‘m volgens Klarmann vooral in het sociale aspect. “Bio is beter voor het dierenwelzijn en voor de bodem. Bovendien maakt het boeren onafhankelijker van de industrie, wat op zichzelf een goede zaak is”, zegt de wiskundige.
Maar de methaanuitstoot ligt per dier hier vaak hoger en veel regionale producten zijn qua kwaliteit ook niet beter, volgens Klarmann. Daarnaast speelt transport een relatief kleine rol in de totale uitstoot van de voedselproductie, waardoor een biefstuk uit Aalsmeer dus niet per se duurzamer hoeft te zijn dan een biefstuk uit Amerika. “Bio wordt zo positief afgeschilderd omdat het momenteel een van de weinige manieren is om duurzaamheid bij de klant te produceren. En met regionale producten is dat net zo”, aldus Klarmann.
Het hele interview met de Duitse wiskundige, die precies kan uitrekenen hoeveel Co2-uitstoot een maaltijd bevat, lees je hier(via Blendle €).