Nederland bereidt zich voor het eerst in de geschiedenis voor op een temperatuur van 40 graden. Het hitterecord is in zowel Nederland als in ons buurland België verbroken.
Welke maatregelen komen hierbij kijken?
Nederland bereidt zich voor het eerst in de geschiedenis voor op een temperatuur van 40 graden. Het hitterecord is in zowel Nederland als in ons buurland België verbroken.
Welke maatregelen komen hierbij kijken?
Het RIVM besluit samen met het KNMI of het hitteplan geactiveerd wordt. Een aantal factoren zijn hierop van toepassing. Het moet om aanhoudend warm weer gaan met een maximumtemperatuur boven de 27 graden. Daarbij wordt ook gekeken naar de verwachte nachttemperatuur en de luchtvochtigheid. Deze week is ‘historische hitte’ verwacht en is Het Nationaal Hitteplan ingesteld tot en met vrijdag 26 juli. Ondertussen is het hitterecord uit 1944 verbroken met een temperatuur van 38,8 graden. Nog nooit heeft KNMI zo’n hoge temperatuur gemeten in Nederland.
Lees ook
We voelden ‘m al aankomen: hitterecord officieel verbroken
Het Nationaal Hitteplan is een waarschuwing voor hitte en de risico’s die het met zich mee kan brengen. Het roept op extra op elkaar te letten. Met name op kwetsbare groepen, zoals ouderen, baby’s, chronisch zieken, mensen met overgewicht, mensen in verzorgingstehuizen en mensen in een sociaal isolement. Volgens het RIVM en KNMI nemen deze groepen gezondheidsrisico’s met zich mee, zoals uitdroging en oververhitting.
In het Hitteplan wordt aangeraden om dunne kleding te dragen tegen verbranding door de zon. Zoek de schaduw op en smeer de huid goed in met zonnebrandcrème. Ook wordt aangeraden lichamelijke inspanning in de middagen te beperken. Woningen hou je koel door zonwering, ventilatoren of airconditioning te gebruiken.
Lees ook
Rode Kruis waarschuwt: ‘Let bij deze hitte op werking medicijnen’
Rijkswaterstaat heeft sinds dinsdag 23 juli het hitteprotocol ingesteld. Dit houdt in dat automobilisten die met pech langs de weg komen te staan direct worden geholpen. Een berger zal de weggebruikers zo snel mogelijk naar een veilige locatie brengen, zoals een tankstation of parkeerplaats. Daarnaast raadt Rijkswaterstaat automobilisten aan genoeg water mee te nemen én een paraplu. Het laatste kan schaduw bieden wanneer je achter de vangrail moet wachten op hulp. Rijkswaterstaat zegt dat het niet veilig is in de auto te blijven zitten bij pech, ondanks de hitte.
Bij lange perioden van droogte stijgt de kans op bermbranden. Rijkswaterstaat roept op om sigarettenpeuken en ander afval binnenboord te houden.
Lees ook
Politie redt uitgedroogde honden van balkons, één beestje overleden
Tijdens deze hete dagen wordt drinken en eten bij verschillende openbare vervoerders toegestaan. Alcoholische dranken staan daarbuiten. De Rotterdamse vervoerder RET, vervoersmaatschappijen Arriva en Connexxion en het GVB in Amsterdam motiveren reizigers water mee te nemen. De NS heeft al op honderdveertig stations in Nederland watertappunten geplaatst en ze gaan er dit jaar nog honderdtien plaatsen. Ook is er meer personeel ingezet om kapotte airco’s te maken en worden metrodeuren niet helemaal opengezet om de warmte zo veel mogelijk buiten te houden.
Op verschillende plaatsen in Nederland zijn strooiwagens ingezet om pekelwater te sproeien. Hierdoor wordt het asfalt gekoeld, waardoor het niet gaat plakken. Ook luchthaven Schiphol sproeit de taxibanen met water. Zo vervormt het asfalt niet. Ook blijven de bruggen in Amsterdam dicht tot en met vrijdag. Het is een preventieve maatregel om schade te voorkomen. Door de hitte kan het ijzer namelijk uitzetten.
Lees ook
Rode Kruis: ‘Werking van medicijnen kan veranderen en verminderen door hitte’
In het westen van Europa geldt voornamelijk code oranje. Dit houdt in dat het weer gevaarlijk is. Schade en letsel zijn erg waarschijnlijk. In België geldt op dit moment code rood. Het weer wordt ‘zeer gevaarlijk’ genoemd. De kans op grote schade voor de gezondheid is groot. Meteoalarm raadt in beide gevallen aan oplettend te zijn en op de hoogte te blijven van de laatste weerberichten en waarschuwingen. Ook is het van belang om opdrachten en adviezen van autoriteiten op te volgen.
Bij vragen over de gezondheid kan contact opgenomen worden bij de regionale GGD en de huisarts. Daarnaast deelt Het Rode Kruis adviezen via de website en social media zolang de hitte aanhoudt.