Vaak wordt veel stress of een hoge werkdruk als oorzaak aangewezen voor een burn-out. Cultuurfilosoof Maarten Coolen denkt daar anders over.
Volgens deze filosoof komt burn-out door volhouden identiteit: 'Je moet steeds interessant blijven'
“Een burn-out treedt op als je het verhaal over je eigen identiteit niet meer kunt volhouden”, vertelt hij in Trouw.
Gevoel van zinloosheid
Coolen heeft de volgende verklaring voor een burn-out: “Je moet je persoonlijke verhaal voortdurend updaten om te zorgen dat je interessant blijft voor andere mensen. Want alleen dan besta je.” Volgens hem lukt het mensen met een burn-out niet meer om dat verhaal in stand te houden. “Dat leidt tot een gevoel van zinloosheid en uiteindelijk wordt het je te zwaar om iemand te zijn.”
Typisch deze tijd
“Het is typisch iets van deze tijd”, vertelt Coolen. “Vroeger werd je identiteit bepaald door de plaats waar je vandaan kwam en wat voor werk je doet.” Dat is volgens Coolen in Nederland nu bijna ondenkbaar. “Natuurlijk is werk nog altijd belangrijk, maar meer voor je biografie dan vanwege je verbondenheid met een bepaalde werkplek. Die werkplek kun je zo weer verliezen aan iemand anders.”
Ben je nu benieuwd naar de rest van Coolens theorie over burn-outs? Dat lees je via Trouw (€).
Dit is een korte, gratis samenvatting, zodat jij het belangrijkste nieuws meepakt. Als je geïnteresseerd bent in het volledige verhaal, klik dan door. Dat kost een paar dubbeltjes, maar je krijgt gegarandeerd een prachtig stuk (en je steunt de journalistiek).
Start je dag met een verse dosis nieuws in je mailbox – geselecteerd door de redactie van LINDAnieuws. Schrijf je hier in voor onze ochtendnieuwsbrief en begin je dag goed geïnformeerd.