Maarten Blom (40) staat aan de start van een bijzondere Tweede Paasdag in Een Huis Vol. Hij mag een speech houden op de grote markt in Gouda tijdens het paasontbijt.
De vader van acht kinderen is erg gespannen voor dit bijzondere moment.
Spannende dag
Maarten is gewend om voor publiek te spreken in de kerk, maar is toch erg gespannen voor deze ochtend. “Ik was al vroeg eruit vanochtend om even te oefenen en om mijn speech door te nemen”, vertelt hij. Hij heeft drie minuten de tijd om zijn boodschap op alle mensen over te brengen. Alleen is het nog maar de vraag of hij ook zijn eigen kinderen met zijn verhaal weet te bereiken. “Leuk voor hem, maar mij boeit het eigenlijk niet”, bekent tienerdochter Yaél. “Ik luister toch niet echt”, voegt zoon Gideon daaraan toe.
Desondanks schuiven Gerdien en alle kinderen gewoon aan bij het paasontbijt. In huize Blom is het vaak een strijd tegen de klok om ergens op tijd te komen. Dit wordt pijnlijk duidelijk wanneer moeder denkt dat alle kinderen in de auto zitten, maar blijkt dat zoon Julian ontbreekt. Hij heeft weinig interesse in de preek van zijn vader en heeft zich met zijn iPad verstopt in bed.
Gerdien kan niet door de kapotte voordeur, en de bel doet het ook niet. Ze staat tevergeefs op de ramen te kloppen, maar van Julian is geen spoor te bekennen. Gerdien besluit om helemaal om te lopen en haar zoon uit bed te halen. Dit heeft haar flink wat tijd gekost. Ze loopt daardoor erg achter op schema, waardoor ze zich moeten haasten om nog op tijd te komen.
Speech
Maarten is zich niet bewust van de chaotische ochtend van zijn vrouw. Hij is druk bezig met de voorbereidingen voor zijn belangrijke moment. Vlak voordat Maarten moet spreken, slaan de zenuwen toe. Hij heeft gezien hoeveel mensen zich op het plein hebben verzameld. “Ik twijfel of ik mijn papiertje erbij moet pakken. Wat als ik daar sta en ineens niets meer weet?” zegt de dominee gespannen.
Gelukkig zijn Gerdien en de kinderen op tijd voor Maartens grote moment. De speech verloopt goed. Hij vertelt over hoop, de opstanding van Jezus, maar ook over een persoonlijke gebeurtenis: het verlies van dochtertje Miriam. Na afloop is Maarten erg blij. “Het was heel bijzonder. Het was gaaf om zo voor het publiek te staan. Het werd ook echt heel stil toen ik mijn verhaal begon te vertellen.” Hij is ervan overtuigd dat zijn verhaal bij iedereen is overgekomen.