Luchtvervuiling door het verkeer blijkt een grote rol te spelen binnen het ontstaan van astma onder Nederlandse kinderen. Nergens anders in Europa is dat effect zo merkbaar.
Luchtvervuiling blijkt grote boosdoener voor Nederlandse kinderen met astma
Bij één op de vijf Nederlandse kinderen met astma hangt de ziekte samen met luchtvervuiling door het verkeer.
Hoog percentage
Deze nieuwe bevindingen komen dinsdag voort uit onderzoek van The Lancet, een gerenommeerd medisch tijdschrift. Zij deden research naar het effect van luchtvervuiling op kinderastma onder 194 verschillende landen. Nederland kwam daarbij niet al te best uit de bus: nergens in Europa is een hoger percentage astma-gevallen veroorzaakt door luchtvervuiling te bespeuren. Het aantal ligt tussen de 21 en 25 procent.
Stikstofdioxide
In de grote steden worden uitlaatgassen zelfs verantwoordelijk gehouden voor nog meer astma-gevallen bij kinderen. Het gaat in dat geval om ongeveer de helft. De uitstoot van stikstofdioxide (NO2) draagt volgens wetenschappers vooral bij aan het ontstaan van de longziekte bij kinderen. NO2 belandt vooral via de uitlaten van dieselauto’s en vrachtwagens in de lucht.
Lees ook
Kinderen die in omgeving Schiphol wonen hebben verminderde longfunctie
Minder sterke daling
De onderzoekers deden research onder kinderen tussen de 1 en 18 jaar. Onze buurlanden, zoals België, Frankrijk en Duitsland, komen maar nét iets beter uit de test. Nederlandse maatregelen bij verkeer, industrie en de energiesector zorgden in de afgelopen jaren in eerste instantie juist voor een daling in de concentraties stikstofdioxide. De laatste jaren is deze daling echter minder sterk door een toename van het aantal gereden kilometers, schrijft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.