Als corona geen crisis meer is, gaan we feesten, overmatig knuffelen en seks hebben met vreemden. Want o, wat zijn we toe aan positieve dingen!
Laat 2021 alsjeblieft een begin zijn van een nieuwe ‘Roaring Twenties’ of ‘Summer of Love’.
Als corona geen crisis meer is, gaan we feesten, overmatig knuffelen en seks hebben met vreemden. Want o, wat zijn we toe aan positieve dingen!
Laat 2021 alsjeblieft een begin zijn van een nieuwe ‘Roaring Twenties’ of ‘Summer of Love’.
Een nieuw tijdperk na een crisis, zoals we dat uit de geschiedenis kennen, is geen zekerheid. Sociologe Marianne van Bochove van de Erasmus Universiteit doet onderzoek naar het effect van corona op de maatschappij en ziet nog vooralsnog weinig verschil.
Vanuit de geschiedenis hebben epidemieën een enorme invloed op ons sociale, politieke en artistieke leven. Dat stelt Nicholas Christakis, een professor van Yale. Zeker als een pandemie voorbij is, willen we volgens hem uitgebreide sociale interactie. Zoals na we na de Spaanse griep in de vorige eeuw de Roaring Twenties in vlogen.
Of dat nu ook gaat gebeuren valt te bezien, zegt de Nederlandse sociologe Marianne van Bochove van de Erasmus Universiteit. Zij ondervraagt sinds april tienduizenden mensen over hoe ze zich voelen tijdens de epidemie. Ook de verwachtingen voor de toekomst worden via het onderzoek inzichtelijk. “We zien positieve mensen die daadwerkelijk meer van de kleine dingen willen gaan genieten. Maar er zijn ook genoeg pessimisten hoor, in de coronacrisis!”
“Wat opvalt is dat mensen zich in april behoorlijk strikt aan de maatregelen hielden. Er was veel angst. In de zomer werden de regels versoepeld en ebde dat weg. We pakten terrasjes, zagen elkaar vaker. Dat was zeker een reactie op het strakke regime ervoor.
Gek genoeg zie je nu tijdens de lockdown dat de angst terug is, maar we houden ons niet meer zo aan de maatregelen. Het gevoel dat het allemaal te lang duurt overheerst.”
De overmatige losbandigheid die de Yale-professor voorspelt na de coronapandemie, ziet Van Bochove niet snel gebeuren. “Een nieuwe seksuele revolutie lijkt me niet aan de orde. In de vorige eeuw was het ook verzetten tegen een diepgewortelde norm. We verzetten ons nu tegen tijdelijke gedragsregels, een groot verschil.”
Toch zal er volgens haar wel een positieve vibe zijn na de coronacrisis. We willen namelijk feesten en op vakantie, maar het zal niet lang duren of iedereen doet gewoon weer z’n ding. De grootste wens is volgens de socioloog vooral om verder te gaan met leven.
“Wat wel bijzonder is aan die onderzoeken, is dat mensen aangeven dat ze de fysieke afstand met de meeste mensen prima vinden. Niet meer de drie zoenen op verjaardagen bijvoorbeeld, of het tegen elkaar opbotsen in de supermarkt. De betekenisvolle contacten worden uiteraard wel gemist, maar het wordt na de crisis denk ik heel selectief met wie je fysiek contact hebt.”
Geen Roaring Twenties die terugkomen dus, geen Summer of Love waarin we helemaal los gaan. Houden we dan niets positiefs over aan de coronacrisis? Jazeker wel, zegt de sociologe blij. “Er is wel een ontwikkeling gaande. Mensen maken zich zorgen over de aardbol. Bij verre reizen worden vraagtekens gesteld en zorgen voor je naasten staat voorop bij veel mensen. Deze crisis kan wel het omslagpunt zijn naar een nieuwe manier van samenleven. Wie weet wordt het een duurzaamheids-tijdperk. Maar daar moeten we dan wel met z’n allen ons best voor doen.”
Terug naar het leven voor corona dan. Gewoon, zeg maar. Geen uitbundig seksleven. Geen groots party-all-night-long-feest. Wel met een sprankje hoop dat de aardbol er over enkele decennia een stukje beter voor staat dankzij deze coronapandemie.
Lees ook
Socioloog legt uit waarom coronahulp nu plaatsmaakt voor polarisatie