Tussen alle sombere berichten over stijgende energierekeningen, ‘onbetaalbare’ brandstof en verhoogde prijzen in supermarkten, is het een welkome opsteker: werkgevers en vakbonden hebben vorige maand gemiddeld de hoogste loonsverhogingen afgesproken in dertien jaar.
Salarissen flink in de lift: sterkste stijging in dertien jaar
Dat constateert AWVN, naar eigen zeggen de belangrijkste adviseur van Nederlandse werkgevers voor arbeidsvoorwaarden.
Loonsverhoging
Er werden in april 26 nieuwe cao-akkoorden afgesproken voor ongeveer 230.000 werknemers. De gemiddelde loonsverhoging kwam uit op 3,4 procent op jaarbasis, van 3,1 procent in maart. Zo’n hoog maandgemiddelde is volgens de gegevens van AWVN sinds de financiële crisis van 2008 en 2009 niet meer voorgekomen.
Sinds het voorjaar van vorig jaar lijkt al sprake van een opwaartse trend in de loonafspraken, stelt de organisatie. Dit wordt gedreven door het economisch herstel uit de coronacrisis. Het zou gaan om een “vrij normaal patroon”. De lonen gaan doorgaans met enige vertraging omhoog als de economie weer begint aan te trekken.
Cao’s
In totaal zijn dit jaar al ruim 140 cao’s afgesloten voor 1,9 miljoen werknemers. Hun lonen gaan gemiddeld 2,9 procent omhoog, terwijl het gemiddelde in heel 2021 nog 2,1 procent bedroeg.
AWVN merkt op dat er in de cao’s dit jaar ook “opvallend vaak” een vast minimumbedrag wordt afgesproken om de lonen te verhogen, naast de “gewone” procentuele afspraken. Hierdoor gaan veel werknemers met een laag salaris er verhoudingsgewijs meer op vooruit.
Torenhoge inflatie
Voor al te veel euforie is overigens niet direct aanleiding: de loonstijging weegt nog altijd niet op tegen de torenhoge inflatie. Die kwam afgelopen maand namelijk uit op 9,6 procent.
Kostbaar kanen: inflatie in april op hoog niveau mede door dure boodschappenLees ook