Nederlandse bedrijven ontvingen bijna 7 miljard euro te veel aan loonsteun uit de NOW-regeling. Dat meldt onderzoeksplatform ‘Follow the Money’ (FTM) op basis van schattingen.
De bedrijven moeten het overschot vóór 2026 terugbetalen.
Loonsteun
De overheid voerde de NOW-regeling aan het begin van de coronacrisis in als tegemoetkoming in de loonkosten. De regeling moet werkgevers stimuleren hun personeel niet te ontslaan, maar aan te houden ondanks de crisis.
De te ontvangen loonsteun baseerde men op het verwachtte omzetverlies en de verwachtte lonen die uitbetaald zouden moeten worden door het desbetreffende bedrijf. Achteraf, als de feitelijke cijfers bekend zijn, volgt de eindrekening.
Onderzoek
Volgens een schatting die vorig jaar is gemaakt door drie ambtenaren van het ministerie van Financiën is tussen maart en september 2020 ongeveer 4,2 miljard euro te veel uitgekeerd. Zij baseerden zich op CBS-cijfers die het verwachtte omzetverlies en het uiteindelijke omzetverlies toonden. Die vergeleken ze vervolgens met de voorschotten uit de NOW 1.0- en 2.0-regeling.
FTM maakte gebruik van een vergelijkbare onderzoekmethode. Zij baseerden zich echter op de eerste vier rondes van de NOW-regeling, waardoor het bedrag hoger uitkomt.
Vastgoed en overnames
Volgens FTM gebruiken bedrijven het geld – dat nu nog niet is terugbetaald – in sommige gevallen voor vastgoedaankopen en bedrijfsovernames, of laten ze het onaangeroerd op hun rekening staan. Een deel van het bedrag is al terugbetaald.