Niet alleen de kappers en de horeca, maar ook de schoonheidsbranche heeft het zwaar. De vaste lasten wachten niet.
Er zijn naar schatting ongeveer 16.280 schoonheidssalons in Nederland. En die zijn momenteel tot nader order dicht.
Niet alleen de kappers en de horeca, maar ook de schoonheidsbranche heeft het zwaar. De vaste lasten wachten niet.
Er zijn naar schatting ongeveer 16.280 schoonheidssalons in Nederland. En die zijn momenteel tot nader order dicht.
Pedicure, manicure, wimpers én wenkbrauwen: Danique Stroucken (24) doet het allemaal. In haar salon aan huis, die afgelopen november haar deuren mocht openen. Tot de lockdown dan. “Enkel de medische behandelingen mogen, maar dat zijn er weinig. Je kunt alles medisch noodzakelijk maken, maar dat zorgt voor ontevredenheid onder de klanten: waarom hij wel en ik niet?”
“Ik ben niet bij een branche aangesloten, maar krijg genoeg te horen via social media. Er worden vele brieven naar de overheid geschreven, maar tot nu toe komt daar weinig uit. Logisch ook: het virus moet bestreden worden. Wel werd ik gek van al dat thuiszitten. Zeker met twee kindjes. Ik werk nu bij de GGD, op de coronatest-afsprakenlijn. Financieel is dat ook nodig. Ik krijg geen bijstand omdat mijn man daar te veel voor verdient. De lasten gaan wel door. ”
De moeder van Danique – Veronique Hendrikx (51) is al 25 jaar lang schoonheidsspecialiste. Ze is aangesloten bij ANBOS, de brancheorganisatie van gediplomeerde schoonheidsspecialistes in Nederland. “We krijgen regelmatig een update. Ze zetten zich écht wel in, maar ze bereiken blijft lastig. Ik snap het wel: de regering heeft ook geen glazen bol.”
“Financieel komt er nu niks binnen. Dat is dubbel: we willen aan alle regels voldoen, maar honderd procent veilig, dat gaat niet. En ik zie corona wel degelijk als iets ernstigs. Natuurlijk wil ik weer onder de mensen zijn. Iedereen is online aan het werk, maar zelf? Naast wandelen en op de kleinkinderen passen, doe ik nu niet veel. Het leven staat even stil.”
Hendrikx kan er af en toe van wakker liggen. “De vaccinaties beginnen, maar ik realiseer me dat het voorlopig nog heel lang gaat duren. Daar pieker ik wel over, ja. Ik heb ook klanten die hierdoor psychische problemen ervaren. Heb je veel last van je huid of extreme overbeharing, dan kun je nu niet ‘even’ naar de schoonheidsspecialiste.”
Moeder en dochter.
Justine Biesot (35) heeft nu drie jaar haar eigen nagelsalon. Middenin de pandemie verhuisde ze naar een nieuwe locatie. “In branches heb ik mij nog niet echt verdiept. Nagelstyliste is in Nederland ook geen beschermd beroep. Iedereen zou het vak in principe kunnen uitvoeren, maar ik vind dat je wel moet weten wat je doet.”
“We hebben er alles aan gedaan om het zo veilig mogelijk te maken: schermen, handschoenen, een looproute in de salon. Het is lastig dat de contactberoepen zijn gesloten. Naar mijn idee is het veiliger dan winkelen. Ook heb ik geen recht op steun, omdat mijn partner een inkomen heeft. Gelukkig heb ik een webshop. Die brengt net genoeg op om de vaste lasten te betalen. Ik moet het per maand aankijken. Creatieve uitschieters, nieuwe producten in de webshop: dat gaat nu echt niet.”
De tweede lockdown valt Biesot mentaal zwaarder dan de eerste. “Het is teleurstelling op teleurstelling. Ik probeer positief te blijven. Ik ga dagelijks naar de salon, om enigszins een ritme aan te houden. Toch zitten er dagen bij dat ik weinig puf heb om iets te doen. Ik denk dat veel mensen onderschatten wat het mentaal doet met een ondernemer, om in deze uitzichtloze situatie een eigen bedrijf te hebben. Als straks alleen de kappers open mogen, wat nu bijvoorbeeld ook in Duitsland gebeurt, zou ik dat oneerlijk vinden.”
Justine Biesot.
Uit onderzoek van ANBOS – de brancheorganisatie van gediplomeerde schoonheidsspecialisten – zijn er op dit moment negentig procent van de leden die geen gebruik kunnen maken van de Tozo. Oftewel: de tijdelijke overbruggingsregeling voor zelfstandige ondernemers.
In tegenstelling tot de eerste lockdown, wordt nu ook gekeken naar het inkomen van de partner. Daardoor komen veel schoonheidsspecialisten niet in aanmerking voor bijstand. Of de ondernemers vallen buiten de boot bij de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL), omdat ze een salon aan huis hebben. Volgens de organisatie zitten veel ondernemers op dit moment dan ook in acute geldnood, want de vaste lasten gaan door. Op 1 maart komt het kabinet met de uitwerking van de TONK, Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten.
Lees ook
Treurig en passief door de coronacrisis? Dan zou je zomaar onderprikkeld kunnen zijn