Elke dag houdt LINDA.nl je met een liveblog op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen rondom het coronavirus. Het liveblog van zondag 20 december lees je hier terug.
De cijfers van de afgelopen 24 uur:
Elke dag houdt LINDA.nl je met een liveblog op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen rondom het coronavirus. Het liveblog van zondag 20 december lees je hier terug.
De cijfers van de afgelopen 24 uur:
– 11.212 nieuwe coronabesmettingen
– 31 nieuwe sterfgevallen
– 2.162 coronapatiënten in het ziekenhuis, 586 op de IC
21.46 uur: Aanstaande president Joe Biden ingeënt tegen corona
De aanstaande Amerikaanse president Joe Biden is maandag ingeënt met het vaccin van Pfizer in een ziekenhuis in Newark in de staat Delaware. Tijdens een live tv-uitzending van de vaccinatie riep hij Amerikanen op zich ook te laten vaccineren. “Er is niets om je zorgen over te maken.”
Bidens vrouw Jill werd al eerder maandag gevaccineerd, zei het team van Biden. Aanstaand vicepresident Kamala Harris en haar man volgen later.
20.15: Hugo de Jonge: goedkeuring vaccin is ’triomf voor de wetenschap’
Zorgminister Hugo de Jonge noemt het “een enorme mijlpaal en een enorme triomf voor de wetenschap” dat ook in Europa nu een goedgekeurd vaccin beschikbaar is tegen het coronavirus. “Echt heel erg bijzonder.”
Het geneesmiddelenbureau EMA heeft groen licht gegeven voor gebruik van het coronavaccin van Pfizer en BioNTech in Europa. De Europese Commissie zette maandagavond het licht op groen voor het vaccin.
Voor de planning in Nederland verandert er niets door deze stap. Het plan is nog altijd om op 8 januari te beginnen met vaccineren, omdat nog niet al het voorbereidende werk is voltooid. Veel andere Europese landen zijn er al wel klaar voor en beginnen vlak na Kerstmis met prikken.
Het kabinet wil als eerste zorgmedewerkers in verpleeghuizen en instellingen voor gehandicapten inenten. De Jonge beseft dat er nog twijfels zijn onder het zorgpersoneel, maar denkt met voorlichting genoeg mensen over de streep te kunnen trekken.
18.32 Europese Commissie laat Pfizer-vaccin toe in EU
De Europese Commissie laat het eerste coronavaccin toe om in de Europese Unie verkocht en gebruikt te worden. Het middel van BioNTech en Pfizer mag de Europese markt op, zegt voorzitter Ursula von der Leyen.
Het vaccin van het Duitse biotechnologiebedrijf en de Amerikaanse farmareus kreeg eerder op de dag de zegen van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Het middel is veilig en werkt goed, oordeelde EMA. De toezichthouder bevestigde nog eens dat het voor 95 procent effectief is.
De eerste EU-landen willen zondag met inenten beginnen. De commissie heeft namens de EU-landen 300 miljoen doses van het vaccin besteld. Voor Nederland, dat 8 januari de eerste prik wil zetten, zijn er uiteindelijk 11,7 miljoen doses beschikbaar. Maar die zullen slechts beetje bij beetje worden geleverd.
16.47: Coronavaccinatie zwangere vrouwen moet per persoon worden bekeken
Of het wenselijk is om het coronavaccin van Pfizer en BioNTech aan zwangere vrouwen toe te dienen, moet op individuele basis worden besloten. Dat adviseert het beoordelingscomité van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). “Er is geen bewijs dat het vaccin voor hen meer risico’s oplevert, maar er hebben simpelweg niet genoeg zwangere vrouwen meegedaan aan de klinische onderzoeken”, aldus het EMA.
Zwangere vrouwen waren uitgesloten van deelname aan de studies. Wel raakten 23 vrouwelijke proefpersonen vlak voor of vlak na hun deelname zwanger, maar op basis van zo weinig gegevens kunnen wetenschappers geen conclusies trekken. De zwangerschappen zijn bovendien nog niet afgerond. Wel is tijdens het onderzoek getest op zwangere dieren. Bij hen lijken de risico’s heel klein.
Nader onderzoek door de ontwikkelaars van het vaccin moet meer duidelijkheid geven. In de tussentijd raadt ook het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen zwangere vrouwen aan hun arts om advies te vragen. “Het is verstandig dit met de arts af te wegen. Stel dat iemand risicofactoren heeft voor Covid-19, dan kun je kiezen toch te vaccineren, ondanks dat je eigenlijk meer informatie zou willen hebben.”
15.20: RIVM meldt ruim 11.000 nieuwe positieve coronatests, laagste aantal in vijf dagen
Het RIVM telde het afgelopen etmaal 11.212 nieuwe gevallen van het coronavirus. Dat is in lijn met het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen, maar minder dan zondag, toen er ongeveer 13.000 nieuwe coronagevallen bijkwamen.
Tussen zondag- en maandagmorgen nam het aantal door Covid-19 veroorzaakte sterfgevallen met 31 toe, tegen 32 een dag eerder. Dat betekent niet dat deze mensen ook allemaal de afgelopen 24 uur zijn overleden, want deze cijfers komen soms met wat vertraging binnen.
Het RIVM merkt al weken dat het aantal besmettingen aan het oplopen is. Onderzoekers van het instituut telden de afgelopen zeven dagen zo’n 79.000 nieuwe coronagevallen, wat grofweg neerkomt op een gemiddelde van 11.000 per dag. De week daarvoor bedroeg het totale aantal coronagevallen nog ongeveer 58.000 en de week daarvoor bijna 41.000.
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is het afgelopen etmaal opnieuw toegenomen. Ziekenhuizen behandelen nu in totaal 2162 coronapatiënten. Dat zijn er 49 meer dan zondag. Op de intensive care liggen nu 586 mensen met Covid-19, zes meer dan een dag eerder.
15.13: UMC Utrecht test nieuw coronavaccin
Het UMC Utrecht begint op 28 december met het testen van een nieuw coronavaccin van het Duitse bedrijf CureVac. Om de pandemie te stoppen, is het volgens het academische ziekenhuis van belang dat er meerdere vaccins op de markt komen. Tot april zoeken de onderzoekers ongeveer tweeduizend vrijwilligers die willen meewerken aan deze fase 3 studie.
De ene helft krijgt een placebo en de andere helft het vaccin. Het gaat hier om de mRNA-technologie. Hierbij herkent het lichaam het corona-eiwit als lichaamsvreemd en activeert afweercellen om antistoffen te produceren. Het eigen afweersysteem wapent zich tegen het virus. Het vaccin wordt in twee doses toegediend. Tussen de eerste en de tweede dosis zit vier weken.
Waarschijnlijk sluiten meerdere ziekenhuizen zich bij het onderzoek aan, zodat mensen in heel Nederland kunnen deelnemen. Wereldwijd doen 36.500 mensen mee met de test van het vaccin van CureVac.
15.04: EMA geeft groen licht voor coronavaccin Pfizer en BioNTech
Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) oordeelt positief over het coronavaccin dat BioNTech en Pfizer samen hebben ontwikkeld. Met de goedkeuring is een cruciale stap gezet naar toelating van dit eerste coronavaccin tot de Europese Unie.
Het vaccin is goedgekeurd voor gebruik bij mensen van zestien jaar en ouder. Bestuursvoorzitter Emer Cooke van het EMA zei dat er nu “een sterke wetenschappelijke basis” is om de vaccinaties te laten beginnen. Voor de werkzaamheid en veiligheid van het vaccin is overtuigend bewijs geleverd, zegt Cooke. Ze benadrukt dat het aan de hoogste eisen voldoet. “Veiligheid is onze eerste prioriteit.”
Diverse landen gingen de EU voor. Het vaccin van BioNTech en Pfizer is al goedgekeurd in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Zwitserland, Israël, Singapore en Bahrein.
13.55: ‘Honderden Nederlandse chauffeurs vast in Verenigd Koninkrijk’
Honderden Nederlandse vrachtwagenchauffeurs zitten naar schatting vast in het Verenigd Koninkrijk vanwege de reisbeperkingen door de zeer besmettelijke variant van het coronavirus daar. Die inschatting heeft Transport en Logistiek Nederland (TLN) gemaakt.
“Veel chauffeurs staan in lange files voor de veerboten en de kanaaltunnel. Zij dreigen in het Verenigd Koninkrijk te moeten blijven door de maatregelen tegen het gemuteerde coronavirus dat daar is ontdekt”, aldus de brancheorganistatie. Samen met vakbond FNV roept TLN het kabinet op ervoor te zorgen dat de vrachtwagenchauffeurs voor de kerst weer thuis kunnen zijn.
13.52: Jaarbeurs krijgt als eerste keurmerk voor coronamaatregelen
De Jaarbeurs in Utrecht heeft maandag als eerste evenementenlocatie het keurmerk COVID-19 preventiemaatregelen van keuringsinstituut Kiwa gekregen.
Met het keurmerk kan de Jaarbeurs aantonen dat beurzen, congressen en andere bijeenkomsten volgens de geldende veiligheidsnormen kunnen plaatsvinden.
13.50: Besmette Franse president Macron heeft nog symptomen
De Franse president Emmanuel Macron heeft nog steeds symptomen van het coronavirus. Zijn toestand is verder stabiel, aldus een woordvoerder van de regering.
De 43-jarige Macron werd donderdag positief getest op het coronavirus en is in quarantaine gegaan. Vrijdag klaagde hij over vermoeidheid en hoofdpijn. Hij heeft het virus hoogstwaarschijnlijk opgelopen op de Europese top vorige week in Brussel.
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) December 18, 2020
13.10: Aantal coronaboetes in week tijd meer dan verdubbeld
De afgelopen week zijn 1184 mensen bekeurd voor het niet naleven van de coronaregels, meldde de politie maandag. Dat is ruim het dubbele van de week daarvoor. Toen werden 543 mensen bekeurd omdat ze zich niet aan de coronaregels hielden, zoals de verplichting om mondkapjes te dragen in openbare ruimtes.
De afgelopen week zijn 927 mensen gewaarschuwd omdat ze zich niet hielden aan de coronamaatregelen, tegen 639 in de week daarvoor. Verder zijn de afgelopen week 61 illegale feesten beëindigd. Een week eerder werd bij vijftig feestjes ingegrepen.
11.50: Baas Interpol verwacht veel criminaliteit rond coronavaccins
De baas van Interpol Jürgen Stock verwacht dat de criminaliteit flink gaat toenemen nu veel coronavaccins worden vervoerd. “We gaan veel inbraken zien bij opslaglocaties en overvallen op transporten”, zei Stock. Er is veel vraag naar de vaccins om mensen te beschermen tegen het coronavirus.
Volgens Stock wordt corruptie ook een groot probleem. “De corruptie zal erg toenemen om maar zo snel mogelijk het vaccin ergens te krijgen.”
11.45: ‘EU betaalt ruim vijftien euro voor doses coronavaccin van Pfizer’
De Europese Unie betaalt 15,50 euro voor iedere dosis van het coronavaccin van Pfizer en BioNTech. Dat bericht persbureau Reuters, dat inzage heeft gehad in een intern document van de EU. Op dat document staat de datum 18 november.
10.45: Kabinet rekent op ‘zelfredzaamheid’ Nederlanders in VK
Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan alleen in echt schrijnende gevallen wellicht iets betekenen voor Nederlanders die door nieuwe reisbeperkingen gestrand zijn in het Verenigd Koninkrijk. “Het kabinet gaat uit van zelfredzaamheid”, zegt een woordvoerder.
Het kabinet raadt al sinds begin november dringend aan alleen naar het buitenland te reizen als dat echt noodzakelijk is. Dat advies is ingesteld juist voor situaties als deze, waarbij voor een land plotseling strenge beperkingen gaan gelden, aldus de woordvoerder.
10.20: Frankrijk start zondag met vaccineren tegen coronavirus
Frankrijk start zondag met het inenten van burgers tegen het coronavirus. Minister van Gezondheid Olivier Veran zei op Twitter dat mensen met een zwakke gezondheid als eersten worden ingeënt.
“Wij willen vlot van start met het vaccineren, maar we houden rekening met de veiligheid van de mensen”, aldus Veran, die het besluit toelichtte op de Franse radiozender Europe 1.
Plusieurs pays voisins ont dû reconfiner très vite avant Noël. En France, le confinement précoce et efficace nous permet de respirer en cette fin d'année. Mais soyons très vigilants les uns avec les autres, les uns pour les autres. @Europe1 pic.twitter.com/yzRYp2NRJ3
— Olivier Véran (@olivierveran) December 21, 2020
9.20: Gezondheidsminister: ‘Mutatie coronavirus mogelijk al in Frankrijk’
De Franse minister van Gezondheid, Olivier Veran, denkt dat het goed mogelijk is dat de nieuwe gemuteerde variant van het coronavirus ook al in Frankrijk rondwaart. Volgens Veran is de mutatie echter nog niet vastgesteld bij tests.
Veran zei ook dat het coronavaccin waarschijnlijk net zo goed werkt tegen de mutatie als tegen de eerdere vorm van het virus. “Theoretisch gezien is er geen reden waarom het niet zou werken.”
07.18: ‘Goede informatie over vaccin trekt zorgpersoneel over de streep’
Personeel in de zorg moet van de overheid snel duidelijke en wetenschappelijk onderbouwde informatie krijgen over de vaccinatie tegen corona. Op die manier kunnen meer zorgmedewerkers over de streep worden getrokken om zich te laten vaccineren. Dat zegt vicevoorzitter van vakbond FNV Kitty Jong.
“Alle kennis over het vaccin moet in begrijpelijke taal gedeeld worden. Zorgmedewerkers die als eerste aan de beurt zijn, kunnen dan een weloverwogen keuze maken of ze zich laten vaccineren of niet.”
07.15: Dagelijkse aantal besmettingen in Duitsland zakt onder de 17.000
Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Duitsland is verder gedaald.
Zaterdag kwam het dagelijkse aantal nieuwe gevallen nog boven de dertigduizend uit, zondag ging het om bijna 23.000 gevallen en maandag zakte het aantal naar ruim 16.600, blijkt uit cijfers van het Robert Koch Institut (RKI), de Duitse RIVM.
06.15: ‘Groot deel zorgpersoneel wil geen coronaprik’
Zorgmedewerkers willen zich niet zomaar laten inenten tegen het coronavirus. In een peiling van FNV onder ruim negenduizend werknemers zegt achttien procent nog te twijfelen, geeft dertien procent aan waarschijnlijk geen prik te halen en wil ruim een vijfde de inenting sowieso niet.
“Zorgmedewerkers die er niet positief tegenover staan, voelen zich proefkonijnen of vinden het spannend als eerste aan de beurt te zijn”, zegt vicevoorzitter Kitty Jong van FNV in het AD.
06.00: EMA oordeelt over eerste coronavaccin voor EU
Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) komt maandag met zijn oordeel over het coronavaccin dat het Amerikaanse Pfizer en het Duitse BioNTech samen hebben gemaakt. De verwachting is dat het vaccin wordt goedgekeurd voor gebruik in de Europese Unie.
Het in Amsterdam gevestigde EMA geeft een zwaarwegend advies. Het definitieve besluit is aan de Europese Commissie. Voorzitter Ursula von der Leyen liet vorige week weinig twijfels bestaan over de uitkomst die zij voorziet.
Lees ook
Rutte over demonstranten tijdens toespraak: ‘Ik laat me niet afleiden door potten en pannen’
– Hoe kom je in coronatijden de winter door? Deze psycholoog geeft tips.