Elke dag houdt LINDA.nl je met een liveblog op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen rondom het coronavirus. Het liveblog van dinsdag 15 december lees je hier terug.
De cijfers van de afgelopen 24 uur:
Elke dag houdt LINDA.nl je met een liveblog op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen rondom het coronavirus. Het liveblog van dinsdag 15 december lees je hier terug.
De cijfers van de afgelopen 24 uur:
– 11.214 nieuwe coronabesmettingen
– 77 nieuwe sterfgevallen
– 1.964 coronapatiënten in het ziekenhuis, 526 op de IC
22.57 uur: Van Nieuwenhuizen onderzoekt invoering reizigersverklaring dat reis noodzakelijk is
Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) wil een verklaring invoeren waarin reizigers aangeven of de reis die ze willen maken noodzakelijk is. Ze laat die mogelijkheid onderzoeken, schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat in eerste instantie om mensen die vanuit Nederland naar het buitenland willen reizen.
Het kabinet wil niet-noodzakelijke reizen ontmoedigen in verband met de coronamaatregelen. Het is nog niet duidelijk hoe zo’n verklaring eruit zal zien en op welk moment die moet worden ingevuld. Daarvoor is het onderzoek bedoeld, aldus het ministerie.
22.21 uur: TUI schrapt alle vakantievluchten
Vakantie-aanbieder TUI schrapt tot maart alle vluchten. Alle reizen naar wintersportgebieden en zonnige oorden zijn daarmee geannuleerd. Er wordt alleen nog gevlogen om reizigers die al ter plekke zijn op te halen. Iedereen die vanaf heden zou vertrekken, zal worden geïnformeerd dat hun vlucht is geannuleerd. Ook andere vliegtuigmaatschappijen, waaronder Corendon, zullen hun reizen annuleren. Een woordvoerder zegt vanwege het negatieve reisadvies, alles oranje, geen keus meer te hebben.
19.50 uur: Van Nieuwenhuizen boos op Schiphol
Minister Cora van Nieuwenhuizen heeft er woensdag opnieuw bij Schiphol en KLM op aangedrongen de reizigersstromen op de luchthaven goed te regelen. Ze wil drukte vermijden. De afgelopen dagen had ze daar al contact over gehad naar aanleiding van beelden waarop riante rijen reizigers te zien waren. En dat terwijl mensen drukte moeten vermijden, ook al dragen ze een mondkapje.
Dinsdagavond riep de Kamer het kabinet opnieuw op om het gesprek aan te gaan, omdat er nog steeds pieken zijn in de aantallen reizigers. Premier Mark Rutte was daar geïrriteerd over, net als Van Nieuwenhuizen. Ze zei voor de NOS-camera dat ze “boos en teleurgesteld” is over de drukte, juist omdat ze er al een paar keer contact over heeft gehad met de luchthaven en vliegmaatschappijen. Ze vindt het hun verantwoordelijkheid om maatregelen te nemen.
19.03 uur: Eindexamenleerlingen geholpen
Eindexamenleerlingen krijgen dit schooljaar door de coronacrisis meer ruimte om hun examens te doen. Dat schrijft onderwijsminister Arie Slob in een brief aan de Tweede Kamer.
Er komen twee tijdvakken waarin ze de eindexamens kunnen maken. Daardoor kunnen leerlingen toch alle examens maken als ze tijdens het eerste blok ziek zijn of in quarantaine moeten wegens corona.
Ook mogen ze er zelf voor kiezen een examen naar het tweede blok te verplaatsen zodat ze meer voorbereidingstijd krijgen, en hebben ze recht op een extra herkansing.
17.34 uur: Meer Nederlanders willen vaccin
De bereidheid van Nederlanders om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus neemt toe. Bijna 70 procent zou de prik halen wanneer ze aan de beurt zijn. Dat blijkt uit een peiling onder 2.353 mensen. Bij de vorige enquête in november was het aantal bijna 60 procent.
Zo’n 41 procent van de ondervraagden zegt zich zeker te laten vaccineren. Dit was vorige maand nog 29 procent. Zo’n 27 procent laat zich naar eigen zeggen waarschijnlijk inenten, tegen 30 procent vorige maand. Ook is het wantrouwen voor het vaccin en de angst voor bijwerkingen afgenomen.
Een op de tien mensen neemt het vaccin “zeker niet”, en die groep is stabiel. Het gaat bij hen vooral om principiële redenen. Zo zijn ze tegen dierproeven die worden gebruikt bij de ontwikkeling van vaccins, of zijn ze ervan overtuigd dat hun immuunsysteem sterk genoeg is om het virus tegen te houden.
16.24 uur: Recordaantal besmettingen
Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn 11.214 nieuwe coronagevallen geregistreerd: een dagrecord. De vorige was op 30 oktober, toen meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 11.083 positieve tests.
Op dinsdag rapporteerde het RIVM bijna 6.700 nieuwe gevallen. Dat was lager dan gebruikelijk door een storing in het registratiesysteem van de GGD’en. In de dagen ervoor kwamen er meer dan 8.000 gevallen per etmaal bij, met een uitschieter naar 9.902 op zondag.
Volgens het RIVM is het niet na te gaan hoeveel van de dinsdag gemiste gevallen inmiddels wel zijn doorgegeven en hoeveel nog verwerkt moeten worden. Daardoor is het ook niet bekend hoe hoog het cijfer dinsdag en woensdag zou zijn geweest zonder storing. Het zou nog tot vrijdag kunnen duren voordat alle gemiste meldingen alsnog zijn verwerkt, aldus het RIVM.
14.59 uur: Wibra sluit de deuren
Winkelketen Wibra houdt de komende weken zijn winkels gesloten. Dat meldt het bedrijf nadat het kabinet een aanscherping van de regels heeft aangekondigd. De budgetketen ging woensdag nog open voor de verkoop van essentiële producten en stelde dat volgens de lockdownregels ook te kunnen doen.
Topman Bas Duijsens zegt dat zijn bedrijf “vanzelfsprekend” de regels volgt, maar verbaasd is over de “plotselinge ommezwaai” van het kabinet. “We zijn er juist van overtuigd dat het openhouden van winkels zoals die van Wibra bijdraagt aan het spreiden van mensen die essentiële producten nodig hebben. Juist in de decembermaand is de drukte in supermarkten groot.”
14.52 uur: ‘Burgemeesters erg gelukkig met nieuwe regel’
De burgemeesters zijn volgens minister Ferd Grapperhaus “erg gelukkig” met het besluit van het kabinet om de regels aan te scherpen waaronder winkels open mogen zijn tijdens de lockdown. Dat hoorde Grapperhaus tijdens een overleg met de voorzitters van de Veiligheidsregio’s.
Eerder was er even verwarring ontstaan over welke winkels open mochten blijven de komende weken. Zo kondigden bedrijven als Action aan hun deuren ook weer te gaan openen omdat ze ook deels levensmiddelen verkopen.
Volgens de nieuwe regels mogen alleen winkels open zijn die voor de lockdown 70 procent van hun omzet haalden uit de verkoop van levensmiddelen, drogisterijproducten en diervoeding. “We hebben nu een heel duidelijke regel”, aldus Grapperhaus.
13.51 uur: Kabinet scherpt regels voor winkels tijdens lockdown aan, ook HEMA sluit deuren
Het kabinet scherpt de regels voor winkels tijdens de lockdown van de komende weken verder aan. Alleen winkels die minstens 70 procent van hun omzet halen uit artikelen voor levensonderhoud, zoals eten en drinken, drogisterijartikelen, schoonmaakmiddelen, persoonlijke verzorging en dierenvoer, mogen openblijven.
Dat staat in een brief die minister Eric Wiebes en staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) aan de detailhandel hebben gestuurd. Een uitzondering blijft gelden voor bredere winkels die een aparte afdeling hebben voor levensmiddelen. Die moet dan wel een eigen ingang hebben om open te mogen.
Dat betekent ook dat winkelketens Action, Wibra en HEMA de deuren moeten sluiten. Eerder wilden de ketens hun deuren openhouden voor eten en drinken en andere essentiële producten, maar nu de regels zijn aangescherpt, mogen zij niet langer openblijven.
“Vanwege de onduidelijkheid in de regelgeving van de overheid is gebleken dat dit niet leidt tot het gewenste resultaat”, laat HEMA weten in een verklaring. De keten betreurt naar eigen zeggen de onduidelijke regelgeving en de wijzigingen die door het kabinet zijn gemaakt.
13.36 uur: Bijna 140.000 Britten ingeënt tegen Covid-19
De Britse autoriteiten hebben in enkele dagen tijd bijna 140.000 mensen hun eerste inenting gegeven tegen Covid-19. Het Verenigd Koninkrijk had begin deze maand een wereldprimeur toen de toezichthouder het vaccin van Pfizer en BioNTech via een spoedprocedure goedkeurde voor gebruik.
‘Het vaccinatieprogramma is goed begonnen. We zijn nu zeven dagen bezig en dit is wat we voor elkaar hebben’, schrijft verantwoordelijk minister Nadhim Zahawi op Twitter. Daarna somt hij het aantal inentingen per regio op: ‘Engeland: 108.000, Wales: 7897, Noord-Ierland: 4000, Schotland: 18.000. Totaal: 137.897.’
De mensen die zijn ingeënt, zijn niet direct volledig beschermd. Ze krijgen het vaccin na 21 dagen nog een keer toegediend. Het Verenigd Koninkrijk heeft 40 miljoen doses van het vaccin besteld, maar die zijn nog niet allemaal afgeleverd. De eerste lading bestond uit zo’n 800.000 doses, die op een temperatuur van 70 graden onder nul bewaard worden.
A really good start to the vaccination program. It’s been 7 days and we have done: England:108,000 Wales: 7,897 Northern Ireland: 4,000. Scotland:18,000 U.K Total 137,897. That number will increase as we have operationalised hundreds of PCN (primary care networks)
— Nadhim Zahawi (@nadhimzahawi) December 16, 2020
13.02 uur: WHO beveelt mondkapjes aan tijdens kerstdagen in familieverband
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is bang voor een nieuwe opleving van het coronavirus in Europa en beveelt aan dat mensen tijdens de feestdagen ook in familieverband een mondkapje dragen.
Mensen in heel Europa staan na een ‘uitzonderlijk zwaar en moeilijk 2020’ te popelen om bij elkaar te komen, schrijft de WHO. ‘Het voelt ongemakkelijk om mondkapjes te dragen en afstand te houden in het gezelschap van vrienden en familie’, erkent de organisatie, die vervolgens benadrukt dat mensen zo wél kunnen zorgen dat mensen in hun omgeving gezond blijven.
De organisatie stelt ook dat bijeenkomsten waar gezinnen, religieuze groepen of vrienden samenkomen, kunnen leiden tot verdere verspreiding van het coronavirus. De WHO roept op bijeenkomsten waar mogelijk buiten te houden en ook dan voorzorgsmaatregelen te nemen.
12.10 uur: Geen publieke vieringen op kerstavond in Rooms-Katholieke kerken
In de Rooms-Katholieke kerken zijn dit jaar op kerstavond geen publieke vieringen, zoals de nachtmis. De Nederlandse bisschoppenconferentie heeft daartoe besloten, zo meldt een woordvoerder van het Rooms-Katholiek Kerkgenootschap (RKK). Dat betekent dat er tussen donderdag 24 december 17.00 uur en vrijdag 25 december 07.00 uur in het geheel geen publieke vieringen worden gehouden.
De bisschoppen willen in deze periode van lockdown een beweging van veel mensen tegelijk voorkomen. “Juist de vieringen op kerstavond en in de kerstnacht worden doorgaans door veel mensen bezocht. Het besluit om op kerstavond en in de kerstnacht geen publieke vieringen te laten plaatsvinden, nemen de bisschoppen met pijn in het hart”, zo luidt de verklaring.
Geen publieke vieringen zoals de nachtmis op kerstavond in de Rooms-Katholieke kerken. Lees meer: https://t.co/bwAf52fbVu
— rkkerk (@rkkerk) December 16, 2020
11.07 uur: Action en Wibra moeten waarschijnlijk toch gesloten blijven
Winkelketens Action en Wibra zouden hun deuren tóch niet open mogen gooien, schrijft AD. Action kondigde vanochtend aan rond het middaguur weer open te gaan omdat ze een groot deel (ongeveer 40 procent) van de omzet behalen met de verkoop van producten die als essentieel worden beschouwd, zoals eten en schoonmaakmiddelen. Wanneer meer dan 30 procent van de omzet behaald wordt door de verkoop van essentiële producten, zouden winkels open mogen blijven.
Maar daar steekt het kabinet naar verluidt vandaag nog een stokje voor, schrijft AD op basis van Haagse bronnen. Dat zou ‘niet de bedoeling zijn van het verhaal van afgelopen maandag’.
Vanuit de Tweede Kamer klonk eerder vandaag al kritiek op het beleid met betrekking tot het sluiten van winkels. ‘Grote ketens mogen van dit kabinet ‘gewoon’ open. De kleine winkelier is de dupe en blijft dicht. Dit is precies het tegenovergestelde van de solidariteit die tijdens deze lockdown hard nodig is’, schrijft Jesse Klaver op Twitter. Ook SP-leider Lilian Marijnissen en PvdA-partijleider Lodewijk Asscher spreken zich op het social media platform uit over de situatie.
De grote ketens (Wibra/Action/Hema) mogen van dit kabinet ‘gewoon’ open. De kleine winkelier is de dupe en blijft dicht.
Dit is precies het tegenovergestelde van de solidariteit die tijdens deze lockdown hard nodig is. https://t.co/yL7626Zeln
— Jesse Klaver (@jesseklaver) December 16, 2020
Zo ziet kapitalisme in een coronacrisis er dus uit. Wat is dit oneerlijk.
Onze scholen, theaters en kleine winkeliers moeten allemaal dicht, maar grote bedrijven kunnen hun gang gaan?
Deze bedrijven kennen geen grenzen, kabinet stel ze! https://t.co/hawlMzptUw
— Lilian Marijnissen (@MarijnissenL) December 16, 2020
08.52 uur: Digitale testbewijzen moeten evenementen weer mogelijk maken
Er komt mogelijk een digitaal testbewijs om evenementen veilig plaats te kunnen laten vinden. De afgelopen week is er een praktijktoets uitgevoerd om geverifieerde uitslagen van coronatesten uit te kunnen geven. Deze digitale testuitslagen zouden in de toekomst kunnen worden ingezet bij de controle van evenementen, waardoor onder meer de anderhalve metermaatregel kan worden losgelaten omdat alle bezoekers vlak voor een evenement negatief getest zijn.
Met de digitale testbewijzen kan de uitslag van een coronatest worden gekoppeld aan de identiteit van een persoon – de gegevens worden in een ‘persoonlijke datakluis’ op de telefoon van de betreffende persoon bewaard. Bij de toegangscontrole kan de persoon de testresultaten laten zien en de organisatie kan deze op echtheid toetsen. Zo kan fraude met testuitslagen worden voorkomen.
Lees hier meer over de digitale testbewijzen en toekomst van de evenementenbranche.
06.17 uur: Rutte ‘heel terughoudend’ in eerder openen basisscholen
Meerdere partijen hebben het kabinet dinsdag tijdens het coronadebat opgeroepen om al eerder te kijken of basisscholen voor 18 januari weer open kunnen, maar daar is premier Mark Rutte “heel terughoudend” in. Hij wil eerst weten welk effect oud en nieuw op de besmettingscijfers heeft en dat kan het kabinet pas halverwege januari weten. Maar zodra er iets open kan, dan is de basisschool “sowieso” de eerste, verzekert Rutte. “Het onderwijs is een prioriteit en daarbinnen het basisonderwijs.”
GroenLinks-leider Jesse Klaver zegt de onderbouwing te missen waarom basisscholen dicht moeten. “Alles wat ik van het OMT lees, gaat over middelbare scholen.” Het effect van gesloten basisscholen zou gering zijn. Als het OMT zou adviseren dat het nodig was, “dan sta ik daar vol achter”, aldus Klaver. Rutte vindt de inbreng van Klaver “echt te makkelijk”. Het sluiten van de basisscholen leidt volgens hem namelijk tot veel minder reisbewegingen van ouders. Bovendien zou het OMT dit wel degelijk adviseren, mits het past in een “breed pakket” van maatregelen.
Verder wil hij niet “hard nee” zeggen tegen de Kamer en best proberen of het een week eerder kan, “maar word niet boos als het niet lukt”.
06.12 uur: Bijna verdubbeling aantal nieuwe coronagevallen Duitsland
Het aantal nieuwe coronagevallen dat in Duitsland gedurende het laatste etmaal is vastgesteld, is bijna verdubbeld ten opzichte van het aantal een dag eerder. Het Robert Koch instituut (RKI), het Duitse RIVM, heeft woensdagochtend maar liefst 27.728 nieuwe besmettingen gemeld en daarnaast een nieuw recordaantal van bijna 1.000 sterfgevallen in 24 uur.
Dinsdag meldde het RKI nog 14.432 nieuwe gevallen, waarmee het aantal nieuwe besmettingen al twee dagen achter elkaar aan het afnemen was. Het laatste cijfer maakt aan die positieve tendens op hardhandige wijze een einde. In totaal zijn in Duitsland nu 1.379.238 besmettingen vastgesteld sinds het begin van de corona-epidemie.
Met de laatste cijfers lijkt het duistere scenario dat dinsdag werd geschetst door minister van Volksgezondheid Jens Spahn en het RKI werkelijkheid te worden. Die stelden dat de situatie rond het coronavirus in Duitsland momenteel op zijn zwaarst is, maar kan nog veel erger worden. Het Robert Koch Instituut zei tijdens de dat er een kans bestaat dat de situatie nog verder zal verslechteren.
Lees ook
Angela Merkel gaat viral met emotionele oproep: ‘Het spijt me echt’
06.02 uur: ‘Corona remt bevolkingsgroei in 2020, maar dat is tijdelijk’
De bevolking groeit dit jaar vanwege het coronavirus minder hard dan normaal, maar dat is tijdelijk. Nederland zal naar verwachting 18 miljoen inwoners tellen in 2026. Dat stellen onderzoekers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
De statistici gaan ervan uit dat de bevolking dit jaar met 63.000 mensen groeit. Dat is een halvering vergeleken met de groei in 2019. Dit jaar overleden buitengewoon veel mensen vanwege het coronavirus. Bovendien zakte de migratie in vanwege de vele reisbeperkingen.
De Nederlandse bevolking zal volgens het CBS groeien tot 20 miljoen inwoners in 2063.
– Hoe kom je in coronatijden de winter door? Deze psycholoog geeft tips.