Door de coronacrisis is het niet meer mogelijk om gezellig een avond buiten de deur te gaan tafelen. De maaltijdbezorgers draaien daarentegen overuren. Maar wat is nu écht lekker eten voor thuis?
LINDA.nl proeft chique afhaalmenu van restaurant Daalder: 'Voor héél even in een restaurant'
De LINDA.nl-redactie test en proeft voor jou. Marije Knevel, adjunct-hoofdredacteur van LINDA.nl, trapt af.
LINDA. proeft restaurant Daalder
Potjandikkie, wat is het een feest dat ik voor jou een maaltijd mag testen. Ik heb betaald voor dit diner, en ben dus compleet onafhankelijk in mijn bevindingen.
Zelf woon ik in Amsterdam, maar ik kan mij voorstellen dat jij daar niet woont. Daarom ben ik gegaan voor restaurant Daalder. Dit kun je namelijk in heel Nederland eten, omdat je thuis de finishing touches doet aan de gerechten. Alleen moet je er wel een ritje voor over hebben naar de hoofdstad… Maar ja, dankzij de quarantaine heb je daar misschien nu wel tijd voor.
Michelinwaardig eten thuis
Restaurant Daalder is een heel goed restaurant in de Jordaan. Het heeft geen ster, maar staat wel in de Michelingids van 2020. Chique de friemel dus. Chefkok Dennis Huwaë is met het ingenieuze idee gekomen om een vijfgangenmenu aan te bieden dat he-le-maal geprept is. Je hoeft het alleen maar in elkaar te zetten. Dit doe je door de YouTubevideo’s te volgen die hij heeft gemaakt.
De prijs is best flink, maar liefst 59 euro voor vijf gangen voor één persoon. Je kunt optioneel nog kiezen voor kaas en brood, en je kunt wijn en bubbels toevoegen aan de bestelling. In het restaurant zelf betaal je 69 euro voor het vijfgangenmenu. Wat wel heel leuk is aan dit concept, is dat je thuis borden leert opmaken als een echte chef.
Het menu
- Tartaar / pompoen / rode kool / kimchi / vadouvan
- Spitskool / bieslook / zuring / hazelnoot
- Lasagne / knolselderij / pecorino /gerookte amandelen
- Ravioli / courgette / bloemkool / groene mosterd / daslook / vegajus
- Bread butter pudding
Levering
Je haalt het eten op in het restaurant. Een witte papieren tas wordt met de hand aangegeven, absoluut niet coronaproof.
Presentatie
Ik ben enigszins teleurgesteld door de verpakking. De tas zit vol met bruine papieren zakken. Onderin de tas zit een kaarsje om sfeer te maken, het menu op erg mooi dik papier, en een vriendelijke begeleidingsbrief. Op de brief zit een QR-code die je kan scannen waardoor je bij de playlist van Daalder op Spotify uitkomt – zodat je in de juiste stemming komt. En het werkt! Ik word er zelfs zo blij van dat ik ineens make-up op doe en een ander outfit aantrek om er een echte restaurant experience van te maken. (For the record: ik had een trainingsbroek met Uggs aan).
Bereiding
Elk gerecht zit in een zak, en daarin zitten precies de ingrediënten die je nodig hebt. Chef Dennis legt in de video’s precies uit wat je moet doen. Het is echt idiotproof gemaakt. Ik heb nog nooit zulke smaakvolle gerechten gecreëerd. Helaas mist bij mij een essentiële smaakmaker, maar die komen ze bezorgen. De bel gaat daarna nog een keer en ik slaak een kreetje van de schrik: Daalder staat voor de deur met een fles champagne en oprechte excuses. De fles moet natuurlijk open, en het is een verdomd lekkere en verfijnde bubbel.
Smaak
Ik zou willen dat ik zo kan kokkerellen als de heren en dames in de keuken van Daalder. De gangen zijn heel lekker. De absolute winnaar is de spitskool uit de oven. Er zit een vettige bieslookmayonaise en een fruitige kumquat-dressing overheen. Ja, ik moest ook googelen wat kumquat is. Het is heerlijk fruitig en brengt de smaken perfect in balans. Als topper doe je er in bruine boter gebakken hazelnoten en geraspte kaas overheen. Echt zalig. De andere gerechten zijn ook smakelijk. Het voorgerecht en dessert zijn prima. De lasagne, ravioli en spitskool zijn verrukkelijk.
Totale score
Van de 10 punten krijgt Daalder er 7. Het idee is fan-tas-tisch, de uitvoering is er nog niet helemaal. Van nature ben ik perfectionistisch en vind ik het jammer als iets niet klopt of werkt, zeker voor deze prijs. Bijvoorbeeld twee ravioli’s in plaats van drie zoals in de video, en vijf blokjes avocado in plaats van zeven. Ook klopt de videoplaylist niet en zijn twee ingrediënten vergeten.
Daarnaast zijn sommige ingrediënten gemixt om plastic verpakkingen tegen te gaan, maar dat weet je niet als je de video’s kijkt. Ik weet zeker dat Dennis en zijn team dezelfde perfectionistische eigenschap hebben. Dat blijkt al uit de fles champagne die ik kreeg. Als alle kinderziektes eruit zijn, kan ik je dit menu zeker aanraden. Dankzij dit menu waan je je voor héél even in een echt restaurant.
Onder de noemer LINDA. proeft test de LINDA.nl-redactie twee weken lang elke dag een afhaalmenu voor je. Dit is aflevering één.