Zwemmen in de zee lijkt soms simpel, maar kan enorme gevaren met zich meebrengen. Hoe blijf je veilig en wat kun je beter wel of niet doen?
Lifeguard Dionne Stokman (22) legt het uit.
Onvoorspelbaar
De afgelopen weken verdronken meerdere mensen, toen ze aan het zwemmen waren in zee. Helaas komt het vaker voor dat mensen in de problemen komen in open water. Want hoe rustig het water er ook uit ziet vanaf het strand, dieper in de zee kan een enorme stroming staan.
Als dat als een verrassing komt, is het lastig om te weten wat je moet doen, beaamt Stokman. Volgens haar is het essentieel om goed te kunnen zwemmen voor je een duik neemt in, bijvoorbeeld, de Noordzee. “Zonder zwemdiploma’s is het niet veilig om de zee in te gaan, je moet zeker je A- en B-diploma hebben. Anders is het gewoon te gevaarlijk”, legt ze uit. “Zelfs wij vinden het als lifeguards soms spannend om het water in te gaan. Er kan zomaar een hoge golf komen of je stapt in een gat. De zee is onvoorspelbaar.”
Rode vlag
Wat volgens Stokman altijd handig is om te doen, is de vlag op het stand in de gaten houden. Hangt er een rode vlag, dan betekent dat dat je écht niet het water in moet gaan. Stokman: “Dus doe het dan ook gewoon niet. Bij een gele vlag is het nog steeds gevaarlijk en mag je sowieso niet met drijfmiddelen het water in. Als er geen vlag hangt, is het oké om het water in te gaan. Maar moet je alsnog altijd oppassen.”
Zwin
Een andere tip die Stokman geeft, is jonge kinderen zwembandjes of een zwemvest te laten dragen. “Ook zou je ze moeten aanleren dat ze niet dieper dan tot de knieën het water in mogen. Als je wat ouder bent en beter kunt zwemmen, kun je tot je heupen in het water, maar alsnog nooit heel diep.” De beste oplossing is nog om je kinderen in het ‘zwin’ te laten spelen.
Een zwin is een stuk warm water dat wordt afgesloten door een zandbank, nog vóórdat de zee begint. Je hebt daar niet te maken met stroming of golven, en kinderen zijn daar dus een stuk veiliger dan in de zee zelf.
Veilig zwemmen
Verder is het belangrijk om als ouder geen onnodige risico’s te nemen. “Ga als ouder niet zonder zwemdiploma het water in”, zegt Stokman. “Zorg dat je weet wat je doet en weet wat de zee kan doen. Lees je in of kom vragen bij de reddingsbrigade of je vandaag kunt zwemmen en hoe de zee is. Wij kunnen dan aangeven of het wel of niet veilig is om te gaan zwemmen.”