Nederland doet het minder goed dan voorheen op het gebied van LHBTI-rechten, blijkt uit een nieuw rapport van ILGA-Europe. Zo zou er nog veel te doen zijn op het gebied van verbaal en fysiek geweld tegen de LHBTI-gemeenschap.
Nederlandse LHBTI-kinderen voelen zich steeds onveiliger én eenzamer op school
Ons land neemt de twaalfde plaats in op de Europese ranglijst, vorig jaar was dat nog de elfde plaats.
LHBTI
Nederland scoort in het onderzoek een totaalscore van 50 procent. Dat getal is gebaseerd op wetten en regelgeving rond de rechten voor lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders en interseksuelen. Het betreft thema’s zoals gelijkheid, discriminatie en familie. Vorig jaar scoorde Nederland nog 60 procent.
Geen veilige plek
De kans dat transgenders in Nederland het slachtoffer worden van een geweldsincident, zou zeven keer hoger dan gemiddeld zijn. Ook worden transgenders volgens het rapport vaker het slachtoffer van huiselijk geweld en worden transgenderkinderen op school twee keer zo vaak gepest als andere kinderen. School zou dan ook niet als een veilige plek voelen: drie op de vier kinderen horen vaker vervelende opmerkingen en voelen zich buitengesloten. Ook voelen ze zich een stuk eenzamer dan andere kinderen.
Lees ook
Discrimineren van transgenders en intersekse personen nu officieel verboden
Scores
Malta doet het ’t best op het moment, gevolgd door België en Luxemburg. De drie slechtst scorende landen zijn Armenië (6,49 procent), Turkije (5,16 procent) en Azerbeidzjan (3,33 procent).
2019 of niet: naar, negatief LHBTI-nieuws is nog steeds aan de orde van de dag. Hoog tijd voor verandering. Als jij het met ons eens bent, deel onze video, die je hieronder ziet (en hier kan vinden) dan met #zokanhetook. En gebruik de hashtag bij LHBTI-nieuws waar je blij van wordt, of bij negatief nieuws zodat jij laat zien dat het ook ánders kan.