Binnenkort wordt het mogelijk om levenloos geboren kinderen in de basisregistratie (BRP) op te nemen. De Eerste Kamer heeft ingestemd met een wijziging van de wet.
De wet gaat vanaf 3 februari 2019 in, zo laat de Rijksoverheid weten.
Eigen keuze
De petitie om levenloos geboren baby’s te laten registreren werd in maart 2016 aangenomen door de Tweede Kamer. Het initiatief werd opgezet door moeder Natasja Geyteman en journalist Roos Schlikker. De petitie werd door ruim 82.000 mensen ondertekend. Momenteel zijn ouders van een levenloos (ook wel: stilgeboren) kind (bij een zwangerschap van meer dan 24 weken) wel verplicht om aangifte te doen, maar worden deze kinderen niet geregistreerd in de BRP. In de toekomst krijgen ouders hierin een keuze.
Vanaf februari kunnen ouders een verzoek tot registratie in de basisregistratie van personen doen van hun stilgeboren kind. Omdat het een uiterst persoonlijk verzoek is, kun je dit verzoek niet namens je partner doen. Hoe lang de zwangerschap duurde en wanneer de geboorte plaatsvond, is niet relevant. Het verzoek kan alleen worden ingediend als de geboorte plaatsvond in Nederland.
Verwonderen
Roos Schlikker schreef vorig jaar al een column over haar dochter, die halverwege de zwangerschap in de baarmoeder overleed. Toen verwonderde ze zich er al over dat haar kind nergens geregistreerd stond. Naar aanleiding van de column kwam ze in contact met Natasja Geyteman. Via Instagram laat Schlikker weten dat het “heel erg mooi” is dat de registratie er nu komt.