Vanaf 1 juli kunnen vaders en lesbische moeders in plaats van vijf dagen maar liefst vijf weken verlof opnemen na de geboorte van hun kind.
Maar waarom heet het nog vaderschapsverlof? Dat is behoorlijk achterhaald, vindt Monique Nolten* (33).
Vanaf 1 juli kunnen vaders en lesbische moeders in plaats van vijf dagen maar liefst vijf weken verlof opnemen na de geboorte van hun kind.
Maar waarom heet het nog vaderschapsverlof? Dat is behoorlijk achterhaald, vindt Monique Nolten* (33).
Zij heeft drie dochters met haar vrouw Ellen. “Zes jaar geleden begonnen we met het traject om als lesbisch stel kinderen te kunnen krijgen”, vertelt Nolten. “We zochten naar een onbekende donor waar we meerdere kinderen van konden krijgen, zodat zij bloedverwanten zijn.”
Lees ook
Kritiek op nieuwe verlofregeling voor vaders: ‘Alleen ‘rijke’ gezinnen kunnen het zich permitteren’
Dat is inmiddels gelukt. Nolten en haar vrouw zijn jaren later moeder van drie kerngezonde meiden. “We besloten dat mijn vrouw zwanger van ze zou worden. De wens om een kind te dragen hadden we allebei, maar in mijn familie komen veel erfelijke ziektes voor. Daarom hebben we deze beslissing snel gemaakt.”
“Al snel nadat we op de wachtlijst stonden, kregen we bericht dat we aan de beurt waren”, vertelt Nolten. “Kort erna raakte Ellen zwanger. Toen onze dochter net een jaar oud was, startten we met een tweede traject. Dat resulteerde in een tweeling.” Het gezin was daarmee compleet.
Toch heeft Nolten regelmatig het gevoel nog niet volledig geaccepteerd te worden als lesbische moeder. “Dat zit ‘m in de kleinste momenten. Collega’s die ervan uitgaan dat ik een man heb, instanties die me bellen en naar mijn vriend vragen, kennissen die verbaasd zijn als ik vertel dat ik een vrouw heb, waarna ze zeggen dat ik er niet ‘lesbisch uitzie’. Eh, bedankt?”
En dan heb je het nog niet eens over de documenten om het ‘vaderschapsverlof’ aan te vragen. “Op de papieren die ik invulde om het verlof aan te vragen stonden woorden als ‘vader’ en ‘hij’. Het is niet zo dat je enkel een vader bent als je vrouw zwanger is.”
Lees ook
‘A Secret Love’ laat intieme lesbische liefdesrelatie zien die zestig jaar lang geheim bleef
“Toch denk ik dat het begrip ‘vaderschapsverlof’ niet zal veranderen. In de volksmond gaat dat woord nog lang gebruikt worden. Maar zo bestaat er nog altijd een groep die nergens bijhoort”, aldus Nolten. “Ik hoop dat het begrip anders gaat heten en dat documenten waar je het verlof mee moet aanvragen ook neutraler beschreven worden. Zo bereiken we meer inclusiviteit en wordt bewustzijn gecreëerd.”
Wat een goede, vervangende naam is voor het verlof? “Ouderschapsverlof”, vindt Nolten. “Dat begrip bestaat al voor werkgevers. Waarom voeren we dat niet overal door?”
“Ik wil niet bijzonder zijn, niet noemenswaardig. Ik ben gewoon een ouder, een liefdevolle moeder van drie prachtige dochters. Maar ik ben nog niet gelijk aan iedere andere ouder. Dat moet anders.”
*De naam van Monique is gefingeerd en bekend bij de redactie.