De leesvaardigheid van Nederlandse kinderen daalt in rap tempo. Bijna een kwart van alle kinderen loopt het risico laaggeletterd te worden.
Een taalachterstand bij je kleine voorkomen? Begin dan met voorlezen, menen experts.
Voorlezen
Uit het internationale onderzoek Pisa blijkt dat Nederlandse kinderen het slechter doen dan kinderen in andere landen, meldt het AD. Sinds 2012 zakken de leesscores van Nederlandse meisjes en jongens flink.
Om die score nu te verbeteren, wordt aangeraden om kinderen vaker voor te lezen. Voorlezen is al vanaf acht maanden een hele goede manier om de woordenschat en het leesbegrip van kinderen te verbeteren.
Ambassadeur voor leesbevorderingscampagne Springlezend, Angela Esajas, vertelt aan de krant dat voorlezen voor nog veel meer goed is. “Uit studies blijkt dat kinderen die veel worden voorgelezen, tijdens het beluisteren van de verhaaltjes actievere hersenen hebben.”
Anneke Smits, lector Onderwijsinnovatie aan het Windesheim-college, voegt daar in hetzelfde interview aan toe dat ook de woordenschat van het kind er flink op vooruitgaat als het meer voorgelezen wordt. “Kinderboeken bevatten drie keer zoveel woorden die we niet vaak gebruiken als televisieprogramma’s of gewone gesprekken tussen ouder en kind”, zegt Smits.
20 minuten
Je helpt je kind dus enorm met de taalontwikkeling als je voorleest. Met 20 minuten lezen per dag komt je kind per jaar met zo’n 2 miljoen woorden in aanraking. Doet je kind dat maar een minuut per dag, dan krijgt het per jaar maar zo’n 100.000 woorden te zien.