Overgewicht, chronische stress en burn-out zijn veelvoorkomende ziektes. Volgens Wilma de Rek, auteur van het boek ‘Leef als een beest’, kan ons lichaam ons briljante brein niet meer bijbenen.
“Zodra je snapt dat zulke ziektes (obesitas, burn-out, red.) mede ontstaan omdat bepaalde mechanismen in ons lijf verouderd zijn en wij niet meer leven als een dier, kun je veel effectiever dingen proberen te veranderen”, zegt De Rek. Volgens haar werkt geen enkel dier zich dood. “Zo dom zijn ze niet. Uit onderzoeken naar hoe dieren het evenwicht verdelen tussen werk, ontspanning en slaap, komt naar voren dat ze net zo hard werken als nodig is: ze eten genoeg om geen honger te lijden en verzekeren zich van nakomelingen, maar daarna houden ze ermee op.”
Kleine dingen veranderen
Maar het is nog niet zo makkelijk om dat in een mensenleven toe te passen. “Ik zou heel graag willen evolueren naar een maatschappij waarin bedrijven hun medewerkers niet meer verplichten om ’s ochtends om acht uur aanwezig te zijn of om zo hard te presteren”, aldus De Rek in HUMO. “Maar dat besef moet wel bij iedereen doordringen. Tot dan kun je kleine dingetjes in je eigen leven veranderen. Een andere job zoeken, je verwachtingen bijstellen, anders gaan eten, elke dag wat meer bewegen omdat je je daar mentaal ook beter door zal voelen.”
Benieuwd naar meer tips? Het hele interview uit HUMO lees je hier via Blendle (€).
Waarom we naar betaalde stukken linken? Blendle leest écht alle Nederlandse kranten en tijdschriften, en speurt voor ons naar de mooiste en spraakmakende artikelen. Dit is een korte, gratis samenvatting, zodat jij het belangrijkste nieuws meepakt. Als je geïnteresseerd bent in het volledige verhaal, klik dan door. Dat kost een paar dubbeltjes, maar je krijgt gegarandeerd een prachtig stuk (en je steunt de journalistiek).