Wat negen jaar geleden bij Lauri gebeurde, gebeurt 27.000 keer (!) per jaar. Zoveel mensen lopen jaarlijks namelijk de ziekte van Lyme op. In veel gevallen komt dat door tekenbeten – al is dat in Lauri’s geval niet zo. Eén op de vijf teken draagt de schadelijke Borrelia-bacterie bij zich, wat de ziekte kan veroorzaken. Jaarlijks worden ruim één miljoen mensen gebeten door een teek. 27.000 van hen worden daardoor ziek.
Zelfdoding
En dat is bepaald geen pretje. Ruim 1.600 Lyme-patiënten vulden een enquête van de Nederlandse Lyme Monitor in, waar schokkende cijfers uit kwamen: drie op de tien chronische lymepatiënten dacht de afgelopen maand zelfs aan zelfdoding.
Van ’t kastje naar de muur
Langdurig zieke lymepatiënten krijgen ook niet altijd duidelijkheid van artsen. Joppe Hovius, hoogleraar bij het Lymeziekte-expertisecentrum, vertelt daarover. “Patiënten gaan naar verschillende medische specialisten, maar ook zij hebben soms geen duidelijke verklaring voor hun klachten. Ik kan me voorstellen dat die patiënten zich dan van het kastje naar de muur gestuurd voelen.”
‘Het voelt als een verlamming’
Dat overkwam ook Lauri. Na vijf jaar aanmodderen bij Nederlandse doktoren ging ze uiteindelijk naar artsen in het buitenland. “Ik ben naar privéklinieken geweest in Duitsland en België. Daar werd het maar al te duidelijk dat het de ziekte van Lyme was.” Ze is nog altijd ernstig ziek en heeft er dagelijks last van.
“Soms voel ik mijn lichaam zwaar worden en wordt het steeds moeilijker om te praten; ik praat dan alsof ik een hersenbloeding heb. Het voelt een beetje als een verlamming.” Maar dat is niet het enige: ze is ook overgevoelig voor geluid, licht én eten. Daarom krijgt ze haar voeding via een slangetje. “Ik geef namelijk snel over en ben altijd misselijk.”