Volgende week wordt mogelijk het recordtekort aan neerslag uit 1976 verbroken. Het neerslagtekort zal dan stijgen naar 289 millimeter.
Dat schrijft de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) in de recentste Droogtemonitor.
Volgende week wordt mogelijk het recordtekort aan neerslag uit 1976 verbroken. Het neerslagtekort zal dan stijgen naar 289 millimeter.
Dat schrijft de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) in de recentste Droogtemonitor.
In de hoge zandgronden in het oosten en zuiden van Nederland (delen van Noord-Brabant, Limburg, Veluwe, Achterhoek, Twente en Drenthe) is geen wateraanvoer. Die gebieden zijn daardoor afhankelijk van neerslag voor water en vanwege de droogte is er daar momenteel al sprake van een watertekort. Rijkswaterstaat en de waterschappen bereiden zich voor op een watertekort in het hele land. De watervraag stijgt nog elke dag.
De waterstand op zowel de Rijn als de Maas neemt de komende weken verder af, verwachten de waterbeheerders. De Rijn zakt naar een afvoer van minder dan 1000 kubieke meter water per seconde bij Lobith. Ook de Maas, die tot nu toe voldoende aanvoer vanuit de Ardennen had, komt erg laag te staan bij St. Pieter. De watertemperatuur is al ruim boven de 24 graden Celsius en stijgt verder, omdat het warm blijft. Dat heeft gevolgen voor bedrijven die rivierwater gebruiken bij het productieproces. Volgens de LCW ontstaat er schade aan natuur en landbouw. Ook botulisme, blauwalg en vissterfte nemen snel toe.
In de monding van de Hollandsche IJssel, bij het Haringvliet en in zuidelijk Amstelland is sprake van verzilting. Het Rijnland krijgt al zoet water uit Utrecht. Rijkswaterstaat voert via de Prinses Irenesluizen bij Wijk bij Duurstede extra water aan om verzilting van het Amsterdam-Rijnkanaal bij Diemen tegen te gaan. Bij de Afsluitdijk en de Haringvlietsluizen wordt geen water meer doorgelaten om het zoete water zo lang mogelijk vast te houden. LCW roept waterschappen op om inname van water uit het IJsselmeer tot “het strikt noodzakelijke” te beperken.
Lees ook
Heftig die hitte? Volgens KNMI noemen we dit in toekomst een koele zomer
Het is niet overal de hele tijd droog. Soms valt er plaatselijk neerslag, en niet zo’n beetje ook. In het Twentse Losser is gisteravond in een klein half uur bijna 60 mm regen gevallen, zegt Weeronline. Dat is meer dan normaal in een maand. De brandweer in liet weten dat in Twente ongeveer twintig meldingen van wateroverlast en stormschade zijn binnengekomen.
De buien zijn zeer lokaal en leiden gemakkelijk tot wateroverlast. De kurkdroge bodem slaat tijdens een plensbui direct dicht. Hierdoor stroomt alles direct de riolering en sloten in, aldus het weerinstituut. Een einde aan de droogte maken de buien nog niet. Het regenwater krijgt niet de tijd om de bodem in te zakken.
Er vallen lokaal stevige onweersbuien boven Twente: in Losser is tot 20.30u al bijna 60 mm neerslag gevallen! Uiteraard levert dat her en der wateroverlast op.
Foto's via @dutchdreamer_ en @ALageschaar #onweer pic.twitter.com/JnVgtCcp8e— Wouter van Bernebeek (@StormchaserNL) July 25, 2018
Brandweer druk vanwege hevige regenbuien in Twente https://t.co/ebHBi5XDKo Brandweer Twente was aan het begin van de avond flink druk met meldingen van wateroverlast en stormschade als gevolg van de hevige… pic.twitter.com/47iNmyHS0K
— 112-Overijssel (@112ovnl) July 25, 2018