Om de week schrijft Ivo van Woerden over wat hij ‘ergens’ heeft gezien. Deze week ‘Lady Parts’ op Ellen Tube, waarin het taboe op menstrueren centraal staat. Komt er nu een hashtag #FreeThePeriod, en komen er ook reactievideo’s? ‘Ik had een tien voor tampons verwisselen.’
Een tien voor tampons verwisselen: Ivo over 'Lady Parts' op Ellen Tube
“Waarom denken jullie dat er zo’n stigma op menstruatie zit?” vraagt actrice Sarah Hyland, bekend van Modern Family, aan actrices Hillary Duff en Ashley Benson in een nieuwe aflevering van Lady Parts, dat te zien is op het YouTube-kanaal van Ellen Degeneres (Ellen Tube). In Lady Parts moeten taboes doorbroken worden rond de ‘bloemetjes en de bijtjes’, zoals Ellen zelf zegt. Dat doet Hyland met de hulp van gynaecologe Dr. Sherry en variërende gesprekspartners.
“Ik denk dat het komt door hoe onze ouders en hun generatie zijn opgevoed en hoe ze ons hebben benaderd om over menstruatie te praten”, antwoordt Duff alsof ze er een studie naar heeft gedaan. “We leerden dat we het moesten verstoppen.” En: “Ik heb nooit geleerd welke producten ik moest gebruiken om in mijn lichaam te stoppen. Als je door je tampon heen in je broek zou bloeden, was dat het ergste dat je kon overkomen. Als een jongen dat zou zien, dan zouden je middelbare schooljaren voor altijd geruïneerd zijn. Ze lachen je uit.” Het ‘panel’ knikt instemmend. Duff heeft ook direct een oplossing: ‘Het begint nu. We moeten onze kinderen leren hoe mooi onze ongesteldheid is en wat er later van zal komen.’
Ellen Degeneres nam zelf maar gelijk het voortouw door te onthullen hoe zij op haar dertiende voor het eerst ongesteld werd. “Nadat het gebeurde, rende ik door het huis en zong ‘This girl is a woman now’.”
Lady Parts past in een nieuwe trend: alle taboes rond de vrouwelijke seksualiteit móéten doorbroken worden. Rappers Cardi B en Megan Thee Stallion hadden deze zomer bijvoorbeeld een monsterhit met WAP (Wet Ass Pussy) waarin ze expliciet uiteenzetten hoe ze op alle mogelijke manieren, al dan niet hardhandig, verwend en genomen wilden worden.
Jongeren filmden daarna de verontwaardigde reacties van hun ouders op de expliciete tekst en plaatsten die reactievideo’s op TikTok en YouTube zodat de wereld kon zien hoe preuts hun ouders waren en hoe vrijgevochten ze dus zelf in het leven stonden. Iets dat elke generatie jongeren over zichzelf denkt, tot ze zelf kinderen krijgen en de hele riedel van voor af aan begint.
Maar als het aan Hillary Duff ligt, zetten we de menstruatie voortaan in het zonnetje. Ik stelde me een gezellig ongesteldheidsfeestje voor, waarbij in plaats van koekhappen, men in ludieke met ketchup besprenkelde witte spekjes bijt en verkleed als bloemen en bijen op WAP twerkt. Of misschien moet iedere vrouw die voortaan menstrueert, dat gewoon melden op social media, met foto’s van het bewijsmateriaal en de hashtag #FreeThePeriod. En waarom dan niet ook een berg reactievideo’s opnemen waarin al dat moois geprezen wordt?
Wat me wel opviel aan deze aflevering van Lady Parts is dat mannen niet mogen meepraten. Terwijl, als ik Hyland en consorten althans goed begrijp, de vrouwelijke schaamte over menstruatie vooral in relatie tot mannen lijkt te bestaan. Zij mogen niet weten wat voor ‘viezigheid’ er zogezegd aan het vloeien is.
Dat ik, als man, hier nu schrijf over ‘menstruatie’ voelt al wel als het opzoeken van de grenzen. Ik zou immers niet willen dat men me verwijt dat ik, als man, ga zeggen hoe vrouwen het taboe over ongesteldheid moeten doorbreken. Bovendien ben ik van de herenliefde, dus wat weet ik nu van lady parts?
Maar taboes doorbreek je sneller als iedereen openheid van zaken geeft en we alle ongemakken en misconcepties expliciet kunnen bespreken. Daarom hier mijn eigen, zei het minimale, ervaring met het rode vloeien:
Voordat ik de journalistiek inging, was ik namelijk verpleegkundige en heb ik honderden vrouwen geholpen met hun persoonlijke verzorging. Op een avond stond ik een vrouw bij die met beide armen in het gips zat. Ik vroeg haar of ik haar nog ergens mee van dienst kon zijn. Haar antwoord was: ‘Mijn tampon moet vervangen. Weet je hoe dat werkt?’ Ik knikte, deed handschoenen aan en pakte een bakje dat ik onder haar in het ziekenhuisbed schoof, terwijl zij haar knieën wat uit elkaar deed en haar kont opwipte. Daar kwam het touwtje al in zicht. Ik trok eraan en ving de kliederigheid op, haalde washandjes om de boel voorzichtig schoon te maken, pakte een nieuwe tampon en bracht die bij haar in.
‘Heb je dit wel eens eerder gedaan?’ vroeg ze uiteindelijk nog. Ik knikte. ‘Je krijgt een tien’, zei ze opgelucht. ‘Dus je vindt dit niet erg om te doen?’ checkte ze nog even voor de zekerheid.
‘Waarom zou dit erg zijn?’, zei ik. ‘Het hoort er toch gewoon bij?’
‘Ja’, zei ze gerustgesteld.
Kortom mensen, práát erover, menstrueren hoort er gewoon bij, #FreeThePeriod. En ik kan het weten, ik heb immers een tien voor tampons verwisselen.
Ivo van Woerden schrijft iedere twee weken voor LINDA. over series, films, YouTube-video’s of ander bewegend beeld dat hij heeft gezien.
Lees ook
Een serie over schaken saai? Nee, ‘The Queens Gambit’ blíjft spannend