Lachgas wordt massaal gebruikt onder jongeren. Maar waarom is deze ‘partydrug’ zo populair? We spreken een gebruiker, verkoper en revalidatiearts Christof Smit.
Ook al vinden gebruikers een ‘ballonnetje blazen’ heel fijn, er kleven ook gevaren aan.
Lachgas wordt massaal gebruikt onder jongeren. Maar waarom is deze ‘partydrug’ zo populair? We spreken een gebruiker, verkoper en revalidatiearts Christof Smit.
Ook al vinden gebruikers een ‘ballonnetje blazen’ heel fijn, er kleven ook gevaren aan.
Lachgas komt vaak uit zilverkleurige gaspatronen die bedoeld zijn voor slagroomspuitbussen. Het gas wordt gespoten in een ballon, die gebruikers aan hun mond zetten en het gas zo inhaleren. Dit veroorzaakt een roes die een aantal minuten duurt. Lachgas is makkelijk én legaal verkrijgbaar.
“De laatste keer dat ik lachgas gebruikte? Vorige week. Ik denk dat ik het gemiddeld één keer in de maand doe. Het aantal ballonnen verschilt per keer. Soms zijn het er twee, maar ik heb er wel eens dertig op een dag gebruikt. Daarbij komt vaak ook alcohol of andere drugs, zoals hasj, wiet of harddrugs kijken. Vaak loopt dat gewoon zo.”
“Als ik lachgas gebruik, lijkt het alsof ik in een soort waas zit. Daar zit ik dan voor een korte periode in. Je bent gewoon eventjes van de wereld. Alsof alles in slowmotion verloopt. Maar het gaat niet altijd even goed. Laatst stond ik terwijl ik de ballon blies. Ik ben toen omgevallen en viel op de grond. Toen was ik zelfs even buiten bewustzijn. Dat was geen leuke situatie.”
“Als ik lachgas wil, dan koop ik dat in de winkel. Maar als ik naar festivals ga, koop ik het gewoon op straat. Net als met Koningsdag. Toen stond heel Amsterdam vol met verkopers. Het is gewoon leuk om te doen. Daarnaast is het niet verslavend, dus daar hoef ik mij geen zorgen om te maken.”
“Ik verkocht lachgas omdat ik geld nodig had om te kunnen reizen. Ik had snel geld nodig en hiermee kun je heel snel, veel geld verdienen. Vooral op Koningsdag. Ik weet niet of het helemaal legaal is, maar de politie doet er in ieder geval niks aan.”
“Als je het verkoopt, koop je geen kleine patroontjes in, maar een grote fles. Die kun je bij de avondwinkel kopen, op diverse online websites of op Marktplaats. Daar koop je dan ook ballonnen bij. Met die combinatie ga je naar festivals. Als die feesten dan zijn afgelopen, ga je aan de uitgang staan. Veel mensen staan strak van de pillen, dus die hebben dan vaak wel zin in lachgas.”
“De ballonnen verkopen we voor drie euro per stuk. Zo’n tank kost ongeveer honderd euro, waarvan vijftig euro borg is. In twee uur tijd verdiende ik ongeveer 600 euro. Wanneer ik het verkoop denk ik niet meteen aan de gevaren van de drug. Ik heb zelf nog nooit iemand gezien die het op een nare manier ervoer. Maar je kunt er zeker out van gaan. Zelf gebruik ik het nauwelijks.”
“Lachgas veroorzaakt een zuurstoftekort in de hersenen. Dan weet je: dat is niet goed. Eén ballonnetje is waarschijnlijk niet heel slecht voor het lichaam. Maar bij dertig ballonnen op een dag treden ernstige risico’s op. Zo kan je een vitamine B12-tekort krijgen. Terwijl, zenuwen in de hersenen hebben die vitamine nodig om goed te kunnen werken.”
“Ik heb drie jongens behandeld die een dwarslaesie hebben gekregen door het gebruik van lachgas. Zij gebruikten een paar weken tweehonderd capsules per dag. De vitamine B12-spiegel is uiteindelijk hersteld, maar nog altijd hebben twee van de jongens restschade. Of het verslavend is, weten we niet. Maar mentaal kan je verslaafd raken aan een fijn gevoel.”
Lees ook
Gebruik en verkoop lachgas verboden op bijna alle bevrijdingsfestivals
“Bij grote flessen lachgas is het onderste gedeelte veel kouder dan de rest. Daarvan kunnen je longen, lippen, neus en stembanden bevriezen. Omvallen of buiten bewustzijn raken zijn gevolgen van het zuurstoftekort in de hersenen. Soms zie ik mensen een ballonnetje nemen achter het stuur. Dat is echt levensgevaarlijk, niet alleen voor jezelf maar ook voor anderen.”