De Tweede Kamer wil dat er meer kinderen worden ingeënt. De afgelopen jaren is de vaccinatiegraad gedaald naar 92 procent.
KWF en Tweede Kamer roepen op om kinderen te laten vaccineren
En ook KWF probeert het vaccineren te stimuleren. Zij raden jonge meiden aan om zich te laten vaccineren tegen baarmoederhalskanker.
Vaccineren
Volgens de stichting zijn honderden ziekte- en sterftegevallen te voorkomen met het preventieve HPV-vaccin. Jaarlijks krijgen zevenhonderdvijftig vrouwen de diagnose baarmoederhalskanker. De prik verlaagt de kans op baarmoederhalskanker met vijfenzeventig procent. Toch heeft minder dan de helft van de veertienjarige meisjes zich ingeënt. Dit vindt het KWF veel te weinig. Daarom start de stichting morgen een campagne om meer meisjes te laten inenten. Hiervoor roept KWF alle ouders op om met hun dochters van twaalf en dertien jaar een HPV-prik te gaan halen.
Lees ook
Jaarlijks sterven tientallen vrouwen onnodig aan baarmoederhalskanker
Problematische aantallen
Dat het aantal vaccinaties niet zo veel is als gewenst, wordt door Johan van de Gronden directeur van KWF kankerbestrijding als problematisch gezien. Volgens hem is voorkomen beter dan genezen. Het is het eerste vaccin dat via een Rijksprogramma wordt aangeboden dat kanker kan genezen. Volgens het KWF is inenten daarom van groot belang om HPV-virus gerelateerde kankersoorten tegen te gaan.
Onzinverhalen
Ook de Tweede Kamer wil dat kinderen zich laten vaccineren. Als minimaal 95 procent van alle Nederlandse kinderen is ingeënt tegen ernstige ziekten, is de kans op verdere besmetting namelijk nihil. Daarom wil het kabinet ouders overtuigen door onder andere gespecialiseerde werknemers van het consultatiebureau met ze te laten praten en door te reageren op onzinverhalen over vaccineren op social media, zo schrijft NOS.
Lees ook
Wel of niet vaccineren tegen HPV? We spraken twee moeders én het RIVM
Overtuigen, niet dwingen
Volgens de ChristenUnie moeten ouders die hun kinderen niet laten inenten niet gedwongen worden om het wél te doen. Zij vinden dat de ouders overtuigd moeten worden. Daarmee neemt de partij een ander standpunt in dan coalitiepartners VVD, CDA en D66. Zij zijn namelijk voorstander van hardere maatregelen. VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff sloot afgelopen zomer een verplichte vaccinatieplicht niet uit. Inmiddels is bekend dat dit ambitieuze plan er niet komt.