Het derde seizoen van ‘The Handmaid’s Tale’ is vanaf vandaag te zien op Videoland en de serie maakt veel los. Zo duikt het kenmerkende kostuum steeds vaker op in demonstraties voor vrouwenrechten.
Hoe het kostuum van 'The Handmaid's Tale' een symbool werd voor vrouwenrechten
Waarom lieten vrouwen zich zo door dit kostuum inspireren?
Rechteloze broedmachines
Gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Margaret Atwood, schetst The Handmaid’s Tale een duister toekomstbeeld; dat van de totalitaire en diep religieuze gemeenschap Gilead. Steeds minder vrouwen in de fictieve wereld zijn vruchtbaar. Daardoor worden alle vrouwen die nog wél kinderen kunnen krijgen, gedwongen om rechteloze broedmachines te zijn. Deze ‘dienstmaagden’ worden verplicht een witte kap en rode mantel te dragen, zodat iedereen weet dat zij de vruchtbare vrouwen zijn die geen zeggenschap hebben over hun eigen lichaam.
Reclameactie van Hulu
In maart 2017 werden de ‘dienstmaagden’ voor het eerst buiten de serie om gezien, toen ze in Texas de straat op gingen. De serie was toen nog niet eens begonnen: het was een reclameactie van Hulu, de Amerikaanse streamingdienst die The Handmaid’s Tale maakt. Tijdens het SXSW-festival stonden toen tientallen vrouwen in rode mantels met witte kappen op zwijgend naast elkaar.
#MeToo-beweging
Diezelfde maand trokken twaalf Texaanse vrouwen het kostuum aan als protest tegen het aanscherpen van de lokale abortuswetgeving. Sindsdien zijn de kap en mantel een symbool geworden in de strijd voor vrouwenrechten. Vorig jaar september droegen demonstranten het kostuum bijvoorbeeld tijdens de zitting van rechter Brett Kavanaugh. Hij werd door meerdere vrouwen beschuldigd van seksueel misbruik. Regisseur Kari Skogland zei toen tegen Variety: “Ik denk zeker dat Handmaids verbonden zijn met de #MeToo-beweging.”
Dienstmaagdenprotest
Maar de VS is niet het enige land waar protesterende vrouwen in een rode mantel met witte kap verschenen. Ook in Ierland en Argentinië demonstreerden vrouwen als ‘dienstmaagden’ tegen strengere abortuswetgeving. Producent Bruce Miller noemde de protesten ‘fantastisch’ maar ook ‘verschrikkelijk’. “Ik zou heel graag willen dat onze show niet relevant was”, zegt hij tegen Variety.
Lees ook
Hoe de macht van anti-abortusbewegingen steeds meer toeneemt
Anticonceptie uit de zorgverzekering
Maar relevant, dat is het zeker. Verschillende Amerikaanse staten kondigden de afgelopen jaren strengere abortuswetgeving aan, en dat terwijl president Trump het werkgevers makkelijker wil maken om anticonceptie uit de zorgverzekering te halen. Zowel recensenten als kijkers spreken daarom over een overlap tussen The Handmaid’s Tale en het tijdperk van president Trump, schrijft The New York Times.
Geen abortus zonder goedkeuring
In Oklahoma lag bijvoorbeeld een voorstel klaar dat ervoor zou zorgen dat mannen voortaan abortussen eerst moeten goedkeuren. Toen Justin Humphrey, een lokale politicus, zijn standpunt in het parlement moest uitleggen, zei hij: “Ik snap dat ze denken dat het hun lichaam is. Maar ik zeg dat je een ‘gastvrouw’ bent.” The New Yorker noemde de gelijkenis met de wereld van The Handmaid’s Tale hier ‘beangstigend’.
https://www.instagram.com/p/BnTwXc9FSJe/?utm_source=ig_web_copy_link