De vereniging Republiek demonstreert tijdens Prinsjesdag bij de ingang van het nieuwe Tweede Kamergebouw, nabij station Den Haag Centraal, tegen de monarchie.
Zo’n dertig mensen hebben zich verzameld en dragen spandoeken bij zich.
Prinsjesdag
Daarop staan leuzen als ‘Leve de democratie’, ‘Leve de innovatie’ en ‘Leve het Nederlands elftal’; alles behalve ‘de koning’. De teksten zijn alternatieven voor ‘leve de koning’.
De vereniging wil dat het ‘voortaan stil blijft na het uitspreken van de troonrede’, schrijft de Republiek in een begeleidend persbericht. Traditiegetrouw roepen leden van de Eerste en Tweede Kamer na de troonrede drie keer hoera voor de koning. ‘Kamerleden vertegenwoordigen de samenleving en zitten er niet voor een eerbetoon aan het staatshoofd en dienen hun hoera dus achterwege te houden’, schrijft de vereniging.
Publiek dat dinsdag langsloopt lijkt weinig geïnteresseerd in de betoging en loopt door. Republiek werd opgericht als Republikeins Genootschap en heeft naar eigen zeggen 29.000 leden in Nederland. De organisatie wil de monarchie afschaffen en vervangen door een parlementaire republiek.
Langs de route die de Glazen Koets door Den Haag reed, waren enkele omgekeerde Nederlandse vlaggen te zien. Die hingen aan hekken, uit protest tegen het overheidsbeleid. In de koets zaten koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Amalia. Langs de kant van de weg was ook boegeroep te horen en bliezen mensen op fluitjes.
De paarden van de rijtoer hadden zichtbaar moeite met de fluitjes en het rumoer, sommige dieren begonnen te bokken en waren met moeite in bedwang te houden. Op de Lange Vijverberg, niet ver van de Koninklijke Schouwburg en het Torentje, staan politie- en ME-bussen paraat om in te grijpen mocht het tot ongeregeldheden komen.
De gemeente Den Haag had maandag laten weten dat omgekeerde vlaggen op zich zijn toegestaan, die vallen onder de vrijheid van meningsuiting. Ze mogen echter niet aan gemeentelijke eigendommen worden vastgemaakt, zoals bomen en lantaarnpalen.