De geplande reis van prinses Amalia en haar ouders koning Willem-Alexander en koningin Máxima naar het Caribisch deel van het Koninkrijk vanaf eind januari duurt ruim twee weken. Ze zijn er van 27 januari tot en met 9 februari.
Prinses Amalia en ouders bezoeken de Nederlandse Cariben en dít gaan ze daar doen
De reis is bedoeld om Amalia kennis te laten maken met de eilandengroep.
Hof beslist: huwelijk tussen zelfde sekse op Aruba en Curaçao toegestaanLees ookAmalia
De 19-jarige Amalia en haar ouders beginnen op Bonaire. Daar bezoeken zij onder meer de zogenoemde slavenhutjes en Nos Zjilea in Cultural Park Mangazina di Rei. Ook praten ze met inwoners over klimaatverandering, landbouwontwikkeling en armoedebestrijding.
Op Aruba maken ze een wandeling langs karakteristieke muurschilderingen. Tijdens hun bezoek aan het beschermde AriKok National Park zullen ze praten over natuurbehoud. Ook zijn ze bij het Bon Bini Festival met Caribische muziek en dans.
Slavenopstand
Aansluitend gaan ze met het militaire schip Zr.Ms. Holland naar Curaçao. Aan boord komt de inzet van defensie in het Caribisch gebied aan de orde. Op Curaçao gaan ze naar Landhuis Knip, de voormalige plantage waar in 1795 de slavenopstand begon. Ook bezoeken ze een voormalige suikerplantage.
Op Sint-Maarten is aandacht voor de opbouw van het eiland na de verwoestingen door orkaan Irma in september 2017. Op Sint-Eustatius staan natuurbeheer en het steeds duurder wordende leven centraal. Ook praat het gezelschap met jongeren over de toekomst op het eiland centraal.
Cruijff Court
Het laatste deel van de reis gaat naar Saba. Daar komt het doel van het eiland om energieneutraal te worden aan de orde. Ook zullen de koning, koningin en de prinses in het dorp The Bottom, sporten met kinderen op het grootste Cruijff Court ter wereld.
Het is Amalia’s eerste officiële reis als prinses van Oranje. Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties) gaat mee.
Royaltyjaar 2023: familieruzies, huwelijken, Amalia op reis en Alexia bij PrinsjesdagLees ook