Koningin Elizabeth zit zondag precies zeventig jaar op de Britse troon. Een bijzondere mijlpaal, want de 95-jarige Elizabeth is de enige nog regerende vorst die het platina jubileum heeft bereikt.
Elizabeth werd koningin toen ze 25 jaar was.
Koningin Elizabeth zit zondag precies zeventig jaar op de Britse troon. Een bijzondere mijlpaal, want de 95-jarige Elizabeth is de enige nog regerende vorst die het platina jubileum heeft bereikt.
Elizabeth werd koningin toen ze 25 jaar was.
Ze werd koningin na het overlijden van haar vader, de 56-jarige koning George VI, op 6 februari 1952. Het nieuws kreeg Elizabeth te horen toen ze met haar man Philip in Kenia was. Haar kroning volgde een jaar later, op 2 juni 1953. Sindsdien werd Elizabeth gezien als een vooruitstrevende vorst die zowel kennis van de geschiedenis had als een moderne blik op de zaken om haar heen.
Normaliter laat Elizabeth zich op de sterfdag van haar vader niet zien in het openbaar. Dat zal dit jaar naar verluidt ook zo zijn, ondanks het bijzondere jubileum. Haar openbare agenda is zondag leeg.
Wel waren er enkele festiviteiten op de dagen voorafgaand aan het jubileum. Vrijdagavond heeft koningin Elizabeth op Windsor Castle verschillende cadeautjes en verjaardagskaarten die ze van het volk heeft ontvangen bekeken in bijzijn van haar corgi Candy en wat journalisten.
Zaterdag vond er een receptie plaats op Sandringham voor mensen van lokale liefdadigheidsstichtingen waarbij de koningin de taart aan mocht snijden. De tekst op de taart stond echter richting de pers zodat deze goed op de foto zou staan. ‘Ik doe er niet toe’ grapte de koningin terwijl ze de taart aansneed.
Op de vooravond van het jubileum deelde het paleis een brief van koningin Elizabeth waarin ze bekend maakt dat ze wenst dat Camilla de titel ‘koningin’ zal krijgen zodra Charles koning wordt.
In juni zal de viering rondom haar jubileum plaatsvinden. Vier dagen lang zijn er concerten en feesten georganiseerd. Ook wordt een militaire parade gehouden. De festiviteiten beginnen op donderdag 2 juni, met de Trooping the Colour, de jaarlijkse parade ter ere van de verjaardag van de Queen. Ook zullen die dag door het hele Verenigd Koninkrijk en de hoofdsteden van de Gemenebestlanden bakens worden verlicht om het jubileum te markeren. Op 4 juni zendt de BBC vanaf Buckingham Palace een speciaal liveconcert uit, waar “een aantal van ’s werelds grootste sterren” het jubileum zal meevieren.
De koningin heeft een roerig jaar achter de rug. In april overleed haar man, prins Philip. In eerste instantie pakte ze vrij kort na zijn overlijden haar werk weer op, maar niet lang daarna moest Elizabeth om onbekende redenen naar het ziekenhuis en adviseerden haar artsen om het rustiger aan te doen. Ook legden haar kleinzoon prins Harry en zijn vrouw Meghan in 2021 officieel hun koninklijke rollen en taken neer en begon een Amerikaanse vrouw een rechtszaak tegen haar zoon prins Andrew die zij beschuldigt van seksueel misbruik.
Elizabeth is niet de eerste vorst ooit die zeventig jaar op de troon zit. De Franse koning Louis XIV (72 jaar), de Thaise koning Bhumibol Adulyadej (70 jaar) en Johann II, de prins van Liechtenstein (70 jaar), gingen haar voor.
Na Elizabeth is de Deense koning Margrethe de langst zittende Europese vorst. Op 14 januari 1972 werd zij koningin van Denemarken. Niet lang daarna, op 15 september 1973, volgde de Zweedse koning Carl Gustaf XVI. Ook prins Hans-Adam II van Liechtenstein (1989), de Noorse koning Harald V (1991), en groothertog Henri van Luxemburg (2000) houden het al tientallen jaren vol.
De kortst zittende koning van Europa is de Spaanse koning Felipe, die in 2014 de troon besteeg. Koning Filip van België (juli 2013), koning Willem-Alexander (april 2013) en prins Albert II van Monaco (2005) volgen hem in dat rijtje.
Koningin Elizabeth eert prins Philip in kersttoespraak: 'zijn lach ontbreekt dit jaar'Lees ook