Als gevolg van de coronapandemie is de inkomensongelijkheid in de wereld toegenomen, meldt Oxfam Novib in een jaarlijks rapport.
Vooral vrouwen worden het hardst getroffen.
Banencrisis
Vrouwen hebben over het algemeen meer laagbetaalde, onzekere banen waardoor de economische klap hen het hardst raakt, aldus Oxfam Novib.
Volgens de organisatie zorgt de pandemie voor “de ergste banencrisis in meer dan negentig jaar”. Zo hebben “honderden miljoenen mensen” weinig of geen werk en worden ze geconfronteerd met armoede en honger.
Kloof
De duizend rijkste mensen ter wereld zitten nu weer op het niveau van vóór de coronacrisis, de armste kwart van de wereldbevolking zal waarschijnlijk tien jaar nodig hebben om te herstellen..
Ontwikkelingslanden zijn dubbel getroffen door de de coronapandemie. Wereldwijd is er een tekort aan coronavaccins en die worden vervolgens ook nog eens oneerlijk verdeeld. Zo hebben bepaalde landen hogere infectie- en sterftecijfers in de armere gebieden en onder minderbedeelde groepen.
De manier waarop vaccins nu worden verstrekt, leidt volgens Oxfam directeur Michiel Servaes tot meer ongelijkheid. “Rijke landen kopen soms zoveel vaccins op dat ze hun eigen bevolking wel vier tot vijf keer kunnen inenten. Daardoor vissen arme landen achter het net,” zegt Servaes.