Bijna twintig jaar na de vuurwerkramp in Enschede doet ‘klokkenluider’ Paul van Buitenen maandagmiddag aangifte tegen de Nederlandse staat en de gemeente Enschede.
Klokkenluider doet aangifte tegen staat om vuurwerkramp Enschede
Volgens Van Buitenen is er sprake van een doofpot, meldt Tubantia.
Van Buitenen
Oud-Europarlementariër en klokkenluider Van Buitenen onderzocht jarenlang de gang van zaken voor, tijdens en na de vuurwerkramp in 2000. In totaal beschuldigt hij in de aangifte rond de honderd individuele personen van strafbare feiten. Het gaat bijvoorbeeld om ambtenaren van verschillende ministeries, het Openbaar Ministerie, de politie en de gemeente Enschede.
Onderzoek
Van Buitenen beschuldigt ambtenaren en overheidsinstanties niet alleen van de ramp zelf, maar ook van het verbergen van hun fouten. Hij is er van overtuigd dat het onderzoek naar de ramp de overheid buiten schot moest houden. Daardoor zijn volgens Van Buitenen de verkeerde mensen voor de ramp gestraft. Hij spreekt in de aangifte onder andere van dood door schuld, het plegen van meineed, valsheid in geschrifte en misleiding van de rechtbank.
Politiebureau Enschede
Van Buitenen staat niet alleen. Hij doet maandagmiddag samen met drie directe betrokkenen aangifte op het politiebureau in Enschede. Het gaat om Rudi Bakker, oud-directeur van SE Fireworks, oud-rechercheur Jan Paalman en Mathilde van der Molen, weduwe van brandweerman Hans van der Molen, die bij de ramp om het leven kwam.
Lees ook
Na jarenlang onderzoeken: ‘Verkeerde mensen veroordeeld voor vuurwerkramp Enschede’
Vuurwerkramp
De vuurwerkramp vond op zaterdagmiddag 13 mei 2000 plaats in Enschede. Rond drie uur ’s middags ontstond er brand bij vuurwerkbedrijf SE Fireworks. Het ontploffende vuurwerk zorgde voor enorme explosies, maar hoe de brand begon, is nooit vastgesteld. Bij de ramp kwamen 23 mensen om het leven en raakten 947 mensen gewond. Een complete woonwijk werd verwoest.