Veel ouders in Nederland vinden de kinderopvang te duur. Vier op de tien geven de betaalbaarheid een onvoldoende.
Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) gehouden onder ruim 1800 ouders van baby’s en kleuters.
Inkomensafhankelijk
Die uitkomst was volgens vakbond FNV te verwachten, “want de ene keer investeert de overheid erin, om de volgende keer weer flink te bezuinigen”. Ouders zijn minder negatief naarmate hun inkomen lager is. Volgens het SCP komt dit waarschijnlijk doordat de toeslag inkomensafhankelijk is en ouders met lagere inkomens dus een hogere kinderopvangtoeslag ontvangen.
Halen en brengen is ‘stressvol’
Het planbureau stelt ook vast dat één op de zeven ouders het aanvragen van kinderopvangtoeslag ingewikkeld vindt. Twee derde van de ouders vindt dat er onvoldoende kinderopvangplekken zijn, blijkt verder uit het onderzoek. Het brengen en halen binnen de openingstijden is voor ruim tien procent van de ouders van baby’s en twintig procent van de ouders van kleuters “stressvol”.
Positieve noot
Wel vinden ouders over het algemeen dat er goed voor hun kind(eren) wordt gezorgd in de opvang. Ook geven veel vaders en moeders aan medewerkers goed en deskundig te vinden.
‘Ouders moeten reëel beeld krijgen’
Staatssecretaris Tamara van Ark laat weten te gaan onderzoeken hoe het komt dat ouders met kinderen op de opvang “een positiever beeld” hebben van kwaliteit en betaalbaarheid, dan ouders die geen opvang gebruiken. “Daar ga ik naar kijken, want ik vind het belangrijk dat alle ouders een reëel beeld hebben van de kinderopvang.”